EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Kiderült, hova menekülne Putyin, ha elveszítené hatalmát

Nagyvilág
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: kremlin.ru (A Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztési Tanácsának ülésén - videokonferencia)

Az információkat Abbász Galljamov, Putyin volt politikai tanácsadója és beszédírója tette közzé egy Telegram-bejegyzésben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy Dél-Amerikába menekül, amennyiben elveszíti hatalmát - mondta kedden Abbasz Galljamov, az orosz politikus volt tanácsadója a Business Insider szerint.

A Kreml egy tartalék terven kezdett dolgozni, amelyet nem hivatalosan "Noé bárkájának" neveztek - állítja Abbász Galljamov.

Galljamov egyébként nem számít arra, hogy Putyin meg fog bukni, viszont azt állítja, hogy bennfentes információi vannak arról, hova menekülne az orosz elnök, ha váratlanul mégis távoznia kellene a hatalomból.

Galljamov szerint Putyin első körben Kínát választotta célként, de ezt az ötletet később elvetette, arra hivatkozva, hogy a kínaiak nem lennének túl "együttműködőek", mivel nem szeretik a "veszteseket".

Argentína és Venezuela viszont jelenleg a két legjobb lehetőség közé tartozik, ahová Putyin menekülhet – mondta Galljamov, hozzátéve, hogy Igor Sechin orosz oligarcha - aki állítása szerint a menekülési tervek kidolgozója is - jó kapcsolatot ápol Nicolás Maduro autoriter venezuelai elnökkel.

Galljamov először 2000 és 2001 között, majd 2008 és 2010 között Putyin beszédíró csapatában dolgozott. 2018 óta Izraelben él száműzetésben. Az orosz invázió február 24-i kezdete óta rendszeresen kommentálta az ukrajnai háború helyzetét.

A Business Insider hozzátette, hogy nem tudta ellenőrizni az információk valódiságát.