393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Ki hinné! Már karikagyűrűt is online rendelünk!

10perc.hu
2021. 05. 24.
Ki hinné! Már karikagyűrűt is online rendelünk!

A statisztikák alapján ugyan a házasságkötések száma nem csökkent 2020-ban, mert az esetek túlnyomó többségében a polgári szertartást megtartották, szűk családi körben, de a lagzik elmaradtak.

Jelentős visszaesést hozott a 2020-as év az ékszergyártás területén is, legfőképpen azért, mert a korlátozások miatt rengeteg esküvőt el kellett halasztani, de a megvásárolt karikagyűrűk átlagára is jelentősen csökkent ebben az időszakban, mert az emberek bizonytalanságban voltak. Mindez persze érthető, hiszen a tavalyi évre tervezett esküvők zömét egyáltalán nem vagy nem a kívánt módon rendezték meg a párok.

A statisztikák alapján ugyan a házasságkötések száma nem csökkent 2020-ban, mert az esetek túlnyomó többségében a polgári szertartást megtartották, szűk családi körben, de a lagzik elmaradtak. Akik tehették, átütemezték az esküvőjüket, hiszen a bulik helyszínei zárva tartottak, létszámkorlátozások voltak érvényben, és a kijárási szabályok sem segítettek az események megszervezésében a járványügyi helyzetben.



A korlátozások fokozatos feloldásával remélhetőleg hamarosan visszakaphatjuk a régi életünket, és az esküvők száma idén további növekedésnek indulhat. Komolyabb, átütő fellendülésre viszont csak akkor lehet számítani, ha a rendezvényhelyszínek, éttermek újra üzemelhetnek, és nagyobb számban összegyűlhet a násznép egy helyen, egy időben. Mindennek egy nagy része már szombatra teljesült, hiszen Magyarországon elérték az ötmillió beoltottat, így immár bizonyos keretek között, de szabad a lagzi.

Tavaly főként a kis súlyú, vékony, kevés köves, visszafogott és egyszerű ékszereket keresték az emberek, és kevesebbet is költöttek a karikagyűrűkre. Míg 2019-ben 300-350 ezer forintos átlagáron vásároltak karikagyűrűket a párok, a koronavírus-járvány kitörésével ez a szám 150-200 ezer forintra zuhant. A korlátozások feloldásával azonban kezdenek visszatérni az egyedi elképzelések, egyre több gyémánttal díszített karikagyűrű megrendelése várható. Mint Feil Attila ékszerész a 10perc.hu kérdésére elmondta, az ügyfelek jellemzően tájékozottak a külföldi trendekkel kapcsolatban, mindemellett a saját stílusuknak megfelelő gyűrűben gondolkodnak.



Új trend például az is, hogy a karikagyűrűt online rendelik meg. Sokan nem szeretnének elmenni az ékszerboltba, a gyártóhoz vagy az ötvöshöz, ezért jellemzően e-mailben, telefonon, vagy akár videókonferencia keretein belül konzultálnak a szakemberekkel. Vannak olyan ékszergyártók, akiknél van lehetőség előzetesen megrendelni egy gyűrűmérő eszközt, így bárki le tudja mérni magának otthon is a pontos méretét. Az ékszerész ugyanakkor megjegyezte, hogy jellemzően azok rendelnek az interneten, akik egyszerűbb stílusú modelleket keresnek.

Egyre népszerűbbek a gyémántokkal és más drágakövekkel ékesített karikagyűrűk, ezek ugyanis még nagyobb teret adnak az egyediségnek, hiszen igény és elképzelés szerint gyakorlatilag végtelen a variációs lehetőségük. Még személyesebbé teheti a gyűrűt a gravírozás. A párok olyan rövid gondolatot, kezdőbetűket vagy éppen dátumot írathatnak a gyűrű belsejére, ami meghatározza kettejük kapcsolatát, a szerelmüket. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy hosszú mondatok gravírozása a hely szűke miatt nem megvalósítható.



„A legtöbben masszív és strapabíró gyűrűt keresnek, ami egy életre szól. A legideálisabb vastagság 1,7 mm, ami már egy masszív és kényelmesen hordható gyűrű. Sokan választanak ennél vastagabbat is, például 2 vagy 2,2 mm-eset, ami viszont már nem mindenkinek kényelmes. Ugyanakkor a női gyűrűk esetében, bizonyos kőméret felett, a kő magassága miatt is vastagabb gyűrűt szoktak vásárolni. A méreti paraméterekre azért is kell odafigyelni, mert sok esetben összekeverik az emberek a vastagságot a szélességgel, ami kellemetlenségeket okozhat” – magyarázta Feil Attila.

Fontos odafigyelni arra is, hogy a vásárlóknak van-e bármilyen fémallergiájuk. Az emberek többsége nem az aranyra, hanem annak különböző ötvözőanyagaira érzékeny, mint például a nikkelre, amit a fehérarany esetén alkalmaznak. Az allergizáló ötvözetek helyett például a palládiumosat ajánlott választani.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek