EUR: 391,74 Ft
USD: 364,51 Ft
CHF: 393,21 Ft
GBP: 446,63 Ft
RON: 79,57 Ft
RSD: 3,34 Ft

Mai névnap:

Kevesebb, mint 1 perc alatt is megölheti az embert ez a trend

Életmód
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: Izland, Jökulsárlón

A sokak szerint jónak titulált hirtelen hidegterápia kevesebb, mint 1 perc alatt is halált okozhat.

Annak a feltevésnek, miszerint a hideg víz és levegő hatására az immunrendszer erősíthető és a szív- és érrendszeri egészség javítható, nem igazán van valóságalapja. - derült ki a Medicalxpress cikkében.

A szakértők arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy néhány ember számára a hideg vízzel való hirtelen érintkezés, több kárt okozhat, mint hasznot. Az Országos Hidegvíz-biztonsági Központ figyelmeztetése szerint 60Fahrenheit-fok (15 Celsius f-fok) alatti vízbe való csobbanás, kevesebb, mint 1 perc alatt megölheti az embert.

"A hidegsokk nagyon veszélyes lehet" - mondta Dr. Jorge Plutzky, a bostoni Brigham and Women's Hospital preventív kardiológiai igazgatója. "Az egyáltalán nem biztos, hogy ez egészségügyi előnyökkel jár, ilyet nem állapítottak meg korábban." - tette hozzá.

Ha a hideg víz érintkezik a testtel, megnövekszik a pulzusszám és ezáltal a vérnyomás. Így az ember másodperceken belül meg is fulladhat.

Plutzky szerint a vér a végtagokból a test magjába rohan, hogy megvédje a létfontosságú szerveket. Ezáltal a karok és lábak működésében gondot okoz, ami az erő és a koordináció elvesztéséhez vezethet. A gyors hőveszteség hipotermiához is vezethet, ami megnehezíti a tiszta gondolkodást vagy a megfelelő mozgást. A hideg vízbe való merülés gyorsabban váltja ki a hipotermiát, mint a hidegben való tartózkodás, mivel a víz 25-ször gyorsabban vonja el a hőt a testtől, mint a levegő.

Lee Hill a quebeci McGill Egyetem Egészségügyi Központ kutatóintézetének posztdoktori munkatársa elárulta, hogy csökkenthető a sokkhatás, ha a testet egyre hidegebb vízhez szoktatja a résztvevő. Ha valaki okvetlenül kiszeretné próbálni ezt az extrém akciót, mindenképp néhány biztonsági intézkedést szem előtt kell tartania, és egy profi szakember segítségét kérni.

Azt is elárulták, hogy a szívbetegek nagyobb kockázatnak vannak kitéve, pláne ha rendszeresen gyógyszert is fogyasztanak emiatt.