EUR: 390,33 Ft
USD: 361,89 Ft
CHF: 392,59 Ft
GBP: 444,44 Ft
RON: 79,28 Ft
RSD: 3,33 Ft

Mai névnap:

Készülj a káoszra, ha pénteken repülnél Németországba! Kezdődik a sztrájk a légiközlekedésben

Nagyvilág
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: RTL

Egész Európára kihat a pénteken kezdődő német reptéri sztrájk, többek között nem indít és nem fogad utasszállító járatokat a frankfurti, a müncheni és a hamburgi reptér.

Hatalmas káosz várható péntektől az európai légiközlekedésben, miután elkezdődik a sztrájk a német reptereken. Az üzemeltetők bejelentései szerint nem indít és fogad utasszállító járatokat pénteken az ország legnagyobb repülőtere, a frankfurti, és a második számú reptér, a müncheni sem.

Egész nap szünetel majd a forgalom a hamburgi nemzetközi repülőtéren is, másutt pedig komoly fennakadásokkal, késésekkel, járattörlésekkel kell számolni a sztrájk miatt. A munkabeszüntetést a szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Ver.di szakszervezet hirdette meg.

Mivel a frankfurti, a müncheni és a hamburgi az európai légiközlekedés legnagyobb forgalmú repterei, legfontosabb csomópontjai közé tartoznak, ezért a pénteki egész napos sztrájk hatása nagy valószínűséggel komoly zavarokat okoz majd más országokban is. A Ver.di a brémai, a dortmundi, a hannoveri és a stuttgarti nemzetközi repülőtér földi kiszolgáló személyzetét és közlekedésbiztonsági dolgozóit is sztrájkra szólította.


Többek között nem indít és nem fogad utasszállító járatokat a frankfurti, a müncheni és a hamburgi reptér    Fotó: Freepik


A munkabeszüntetés a közszférában dolgozó nagyjából 2,3 millió munkavállalóra vonatkozó kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokhoz kapcsolódik. A Ver.di 10,5 százalékos, és legalább 500 eurós béremelést követel, a nyomásgyakorlást a tárgyalások eredménytelenségével indokolja – tudta meg az rtl.hu.

A kényszerszünet várhatóan minden érintett reptéren pénteken nulla órától szombat hajnali egy óráig tart. A nem kereskedelmi járatok közlekedhetnek majd, így elindulhatnak a földrengés sújtotta törökországi és szíriai katasztrófaövezet lakóinak szánt segélyszállítmányok, Münchenben pedig fogadják a világ legrangosabb biztonságpolitikai fórumára, a Müncheni Biztonsági Konferenciára (MSC) érkező vendégeket – államfőket, kormányfőket, minisztereket, vállalatvezetőket – szállító gépeket.