EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Kávézz nyugodtan, az jó a szívedre!

Életmód
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Egy nemzetközi kutatás kimutatta, hogy az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között van összefüggés.

A budapesti Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem közös kutatásából – melyben csaknem félmillióan vettek részt – kiderült, hogy napi fél és 3 csésze közötti kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is.

A kutatócsoport a brit UK Biobank adatbázisát felhasználva 468 629 olyan felnőtt adatait elemezte, akik a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségben. A kávézási szokásokat, valamint az életmódbeli sajátosságokat (dohányzás, fizikai aktivitás) részletes kérdőív segítségével térképezték fel.


Napi fél és 3 csésze közötti kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre    Fotó: freepik.com


Az European Journal of Preventive Cardiology orvosi szaklapban megjelent kutatási anyag szerint az összhalálozás terén 12 százalékos, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17 százalékos, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21 százalékos relatívkockázat-csökkenést figyeltek meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében.

Az MRI vizsgálatok során egyértelművé vált, hogy a rendszeres, mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szívre, visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat. Azonban nem mindegy, hogy milyen típusú kávét fogyasztunk.A kutatásban résztvevők közül legtöbben vagy őrölt kávét vagy instant kávét ittak rendszeresen. Miközben az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtak a kutatók összefüggést, ugyanezt már nem tudták kimutatni a rendszeresen instant kávét fogyasztók körében. Ennek oka valószínűleg a két kávétípus feldolgozásában keresendő.