393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kávézz nyugodtan, az jó a szívedre!

10perc.hu
2022. 02. 07.
Kávézz nyugodtan, az jó a szívedre!

Egy nemzetközi kutatás kimutatta, hogy az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között van összefüggés.

A budapesti Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem közös kutatásából – melyben csaknem félmillióan vettek részt – kiderült, hogy napi fél és 3 csésze közötti kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is.

A kutatócsoport a brit UK Biobank adatbázisát felhasználva 468 629 olyan felnőtt adatait elemezte, akik a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségben. A kávézási szokásokat, valamint az életmódbeli sajátosságokat (dohányzás, fizikai aktivitás) részletes kérdőív segítségével térképezték fel.



Az European Journal of Preventive Cardiology orvosi szaklapban megjelent kutatási anyag szerint az összhalálozás terén 12 százalékos, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17 százalékos, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21 százalékos relatívkockázat-csökkenést figyeltek meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében.

Az MRI vizsgálatok során egyértelművé vált, hogy a rendszeres, mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szívre, visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat. Azonban nem mindegy, hogy milyen típusú kávét fogyasztunk.



A kutatásban résztvevők közül legtöbben vagy őrölt kávét vagy instant kávét ittak rendszeresen. Miközben az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtak a kutatók összefüggést, ugyanezt már nem tudták kimutatni a rendszeresen instant kávét fogyasztók körében. Ennek oka valószínűleg a két kávétípus feldolgozásában keresendő.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek