392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kátyúk országa vagyunk! Borzalmas állapotok uralkodnak a magyar közutakon

10perc.hu
2023. 05. 02.
Kátyúk országa vagyunk! Borzalmas állapotok uralkodnak a magyar közutakon

Tavaly közel 500 kátyúkárt jelentettek, de ennek csak a töredékét ismerte el az útüzemeltető, a káresetek háromnegyede jellemzően az első negyedévben történik.

Az országos közutak több mint 40 százalékának a burkolata minősül rossznak a Magyar Közút adatai szerint. Az egytől ötig terjedő skálán csupán a harmaduk éri el a jó minősítést. Tavaly közel 500 kátyúkárt jelentettek, de ennek csak a töredékét ismerte el az útüzemeltető. A bizonyítási eljárás nem egyszerű, de nem is reménytelen - hangzott el az ATV Híradó riportjában.

A kátyú okozta káresetek háromnegyede jellemzően az első negyedévben történik. A több százezer felgyűrődésből, elhanyagolt útpadkából persze bőven marad későbbre is. A kátyúkár bejelentése határidőhöz kötött, a sikeres kártérítési igény benyújtásához pedig rendőr közreműködését is érdemes kérni.

Bár évről-évre javulgat az úthálózat minősége, évtizedes hendikepet kell ledolgozni az utak üzemeltetőinek. Noha nálunk rossz minőségben épülnek az utak, de a kátyúkárok keletkezését nem az út eredeti minősége befolyásolja elsősorban, hanem például az, hogy mennyire enyhe a tél.

Főkép forrása:
Magyar Közút

További cikkek