EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Katonai puccs Mianmarban

Nagyvilág
10perc.hu/Fiát Gábor
2 éve
Kiemelt kép: CNN

A katonaság választási csalásra hivatkozva ragadta magához a hatalmat, mely ezentúl Min Aung Hlaing, a hadsereg első számú vezetője kezében összpontosul majd.

A délkelet-ázsiai Mianmar – az egykori Burma - katonai vezetése megdöntötte a Nobel Békedíjas Aung San Suu Kyi demokratikusan megválasztott kormányát hétfőn a kora reggeli órákban. A 75 éves női kormányfő mellett Win Myint elnököt, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos vezetőjét is őrizetbe vették.

A katonaság választási csalásra hivatkozva ragadta magához a hatalmat, mely ezentúl Min Aung Hlaing, a hadsereg első számú vezetője kezében összpontosul majd. A katonai hatalomátvételre közvetlenül az újonnan megválasztott parlament első tervezett ülése előtt került sor. Suu Kyi Nemzeti Liga a Demokráciáért pártja földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a novemberi parlamenti választások során. A hadsereg kezén lévő televízió információja szerint a katonai vezetés rendkívüli állapotot hirdetett ki egy év időtartamra.


A Nobel Békedíjas Aung San Suu Kyi kormányfő mellett Win Myint elnököt, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos vezetőjét is őrizetbe vették      Fotó: CNN


Suu Kyi arra szólította fel a közvéleményt, hogy ne nyugodjanak bele az ismételt katonai hatalomátvételbe, ellenkezőleg, tiltakozzanak ellene: a hadsereg célja a katonai diktatúra visszaállítása. Kérem az embereket, ne törődjenek ebbe bele, szívvel-lélekkel protestáljanak a katonai puccs ellen – áll a  Suu Kyi nevében kiadott NLD-közleményben. A Nobel Békedíjas Aung San Suu Kyi a 2015-ös demokratikus választás megnyerését követően alakíthatott kormányt Mianmarban a katonai junta tábornokainak több évtizedes diktatúráját váltva. A törékeny nő 2015-öt megelőzően évtizedeken át házi őrizetre ítélve harcolt békés eszközökkel az országot uraló junta ellen.

A puccs előtti napokban rendkívül feszült helyzet alakult ki a polgári kormány és a hadsereg vezetése között, melyek már előrevetítették az ismételt katonai hatalomátvétel lehetőségét: tankok tűntek fel a nagyvárosok utcáin, a hadsereg melletti demonstrációkra került sor több helyszínen. A puccsot követően a telefonösszeköttetés megszakadt a fővárossal, Naypyitaw-val, illetve a kereskedelmi központ szerepét betöltő Yangon városával. A Reuters tudósítója szerint a hadsereg alakulatai elfoglalták a yangoni városháza épületét, a kormánypárt székházával a telefonösszeköttetés megszakadt, megszűnt a mobil internetkapcsolat is.


A hatalom ezentúl Min Aung Hlaing, a hadsereg első számú vezetője (balra) kezében összpontosul majd     Fotó: TASSZ


A mianmari választási bizottság visszautasította a hadsereg választási csalásra utaló kijelentését, mellyel a hatalomátvételt indokolták. A 2008-ban megalkotott, több évtizedes katonai uralmat felváltani hivatott alkotmány a parlamenti helyek 25 százalékát, valamint a kulcs minisztériumok ellenőrzését garantálja a hadsereg vezetése számára – írja a France24 hírportál.

A puccs kisiklathatja a Nyugat által támogatott, több éve zajló erőfeszítéseket a demokratikus rendszer megszilárdítására az egykor Burma néven ismert korábbi brit gyarmaton. A térségben és az országban erős befolyással rendelkező, Mianmarral határos Kína ugyanakkor nem ítélte el a katonai hatalomátvételt. Peking arra szólította fel a szembenálló feleket, hogy az alkotmány és a jog biztosította kereteken belül oldják meg a közöttük fennálló nézeteltéréseket.


A hadsereg alakulatai elfoglalták a yangoni városháza épületét, míg a rendőrség végig támogatta a puccsistákat     Fotó: Aung Shine Oo


A washingtoni Fehér Ház közleménye szerint Biden elnököt tájékoztatták Suu Kyi asszony őrizetbe vételéről. Jen Psaki elnöki szóvivő kijelentette: az Egyesült Államok ellenzi a választási eredmények megváltoztatására irányuló katonai akciót. Washington az ország demokratikus átalakulása megszilárdításában érdekelt. Amennyiben a hétfői események nem visszafordíthatóak, az amerikai kormányzat lépéseket fog tenni azon személyekkel szemben, akik felelősek a kialakult helyzetért.