393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Katonai puccs Mianmarban

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 02. 01.
Katonai puccs Mianmarban

A katonaság választási csalásra hivatkozva ragadta magához a hatalmat, mely ezentúl Min Aung Hlaing, a hadsereg első számú vezetője kezében összpontosul majd.

A délkelet-ázsiai Mianmar – az egykori Burma - katonai vezetése megdöntötte a Nobel Békedíjas Aung San Suu Kyi demokratikusan megválasztott kormányát hétfőn a kora reggeli órákban. A 75 éves női kormányfő mellett Win Myint elnököt, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos vezetőjét is őrizetbe vették.

A katonaság választási csalásra hivatkozva ragadta magához a hatalmat, mely ezentúl Min Aung Hlaing, a hadsereg első számú vezetője kezében összpontosul majd. A katonai hatalomátvételre közvetlenül az újonnan megválasztott parlament első tervezett ülése előtt került sor. Suu Kyi Nemzeti Liga a Demokráciáért pártja földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a novemberi parlamenti választások során. A hadsereg kezén lévő televízió információja szerint a katonai vezetés rendkívüli állapotot hirdetett ki egy év időtartamra.



Suu Kyi arra szólította fel a közvéleményt, hogy ne nyugodjanak bele az ismételt katonai hatalomátvételbe, ellenkezőleg, tiltakozzanak ellene: a hadsereg célja a katonai diktatúra visszaállítása. Kérem az embereket, ne törődjenek ebbe bele, szívvel-lélekkel protestáljanak a katonai puccs ellen – áll a  Suu Kyi nevében kiadott NLD-közleményben. A Nobel Békedíjas Aung San Suu Kyi a 2015-ös demokratikus választás megnyerését követően alakíthatott kormányt Mianmarban a katonai junta tábornokainak több évtizedes diktatúráját váltva. A törékeny nő 2015-öt megelőzően évtizedeken át házi őrizetre ítélve harcolt békés eszközökkel az országot uraló junta ellen.

A puccs előtti napokban rendkívül feszült helyzet alakult ki a polgári kormány és a hadsereg vezetése között, melyek már előrevetítették az ismételt katonai hatalomátvétel lehetőségét: tankok tűntek fel a nagyvárosok utcáin, a hadsereg melletti demonstrációkra került sor több helyszínen. A puccsot követően a telefonösszeköttetés megszakadt a fővárossal, Naypyitaw-val, illetve a kereskedelmi központ szerepét betöltő Yangon városával. A Reuters tudósítója szerint a hadsereg alakulatai elfoglalták a yangoni városháza épületét, a kormánypárt székházával a telefonösszeköttetés megszakadt, megszűnt a mobil internetkapcsolat is.



A mianmari választási bizottság visszautasította a hadsereg választási csalásra utaló kijelentését, mellyel a hatalomátvételt indokolták. A 2008-ban megalkotott, több évtizedes katonai uralmat felváltani hivatott alkotmány a parlamenti helyek 25 százalékát, valamint a kulcs minisztériumok ellenőrzését garantálja a hadsereg vezetése számára – írja a France24 hírportál.

A puccs kisiklathatja a Nyugat által támogatott, több éve zajló erőfeszítéseket a demokratikus rendszer megszilárdítására az egykor Burma néven ismert korábbi brit gyarmaton. A térségben és az országban erős befolyással rendelkező, Mianmarral határos Kína ugyanakkor nem ítélte el a katonai hatalomátvételt. Peking arra szólította fel a szembenálló feleket, hogy az alkotmány és a jog biztosította kereteken belül oldják meg a közöttük fennálló nézeteltéréseket.



A washingtoni Fehér Ház közleménye szerint Biden elnököt tájékoztatták Suu Kyi asszony őrizetbe vételéről. Jen Psaki elnöki szóvivő kijelentette: az Egyesült Államok ellenzi a választási eredmények megváltoztatására irányuló katonai akciót. Washington az ország demokratikus átalakulása megszilárdításában érdekelt. Amennyiben a hétfői események nem visszafordíthatóak, az amerikai kormányzat lépéseket fog tenni azon személyekkel szemben, akik felelősek a kialakult helyzetért.

Főkép forrása:
CNN

További cikkek