395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A kandalló melege – mit tegyen érte

10perc.hu
2021. 01. 06.

A folyamatos karbantartással elérheti mindenki, hogy egész télen melegedhessen a család a kandalló mellett.

A kandalló ősszel és télen nem csak hasznos, de nagyon hangulatos is. Ha igazán élvezni akarja valaki, akkor tennie is kell mindezért. Hogy minél tovább őrizhesse meg a tűz kellemes, pattogó hangját. Az otthonokesmegoldasok.hu összeszedte, miként kell a kandallót karbantartani, hogy éveken át megőrizze a jó állapotát.

1. Mindig ellenőrizze a téglák közötti habarcsot

A kandalló által termelt magas hőmérséklet mellett természetes, hogy a hőtágulás hatására kisebb lyukak keletkezhetnek a téglák közötti habarcson. Ezeket könnyű fixálni, amíg kicsik, ezért érdemes azonnal megjavítani és betömíteni őket, amint észrevesszük. Idővel ugyanis a nagy lyukakon kicsaphat a láng, és képes felgyújtani a körülötte levő tárgyakat.

2. Tisztítsa rendszeresen a kéményt

A kémény átfogó tisztítását szakember szokta végezni, azonban mi magunk is vásárolhatunk kéménytisztító szettet, amivel a kémény alsó részét mindig tisztán tudjuk tartani. Ezt érdemes rendszeresen elvégezni, hiszen a hő miatt letapadt korom nem csak a kéménynek tesz rosszat, de senkinek sem jó, ha visszaáramlik a lakótérbe.



3. Csak minőségi dolgokat tüzeljen el

A rossz minőségű tűzifa, netán műanyag szórólapok, és rossz anyagú reklámújságok, nem szolgálják a kandalló hosszú élettartamát. Az égés során ezeknek a részecskéi letapadnak a kéménybe és a kandalló belsejébe, ami határozottan rossz mind a tüdőnek, mind a kandallónak. Vásároljon minőségi tűzifát és természetes gyújtóst ahhoz, hogy sokáig jó legyen a kandallója.

4. Vizsgáltassa át évente

A kandalló átvizsgáltatása nagyon fontos, hogy az apró problémákat még csírájukban elfojtsuk. Évente egyszer mindenképpen vizsgáltassuk meg szakemberrel. Régi, öreg kandallók esetében pedig nem baj, ha évi kétszer is megnézetjük – egyszer a fűtési időszak előtt, egyszer a fűtési időszak után.

5. Tisztítsa meg rendszeresen a kandalló tégláit

Hiába van jól kialakítva a kandalló, az üveglap és a téglák is befeketedhetnek. Ezeket többféleképpen lehet tisztítani. A legóvatosabb verzió, ha meleg vízbe keverünk sót és mosogatószert, és ezzel sikáljuk körbe az érintett területeket. Ennél eggyel durvább megoldás, ha az előző mixtúrához keverünk ammóniát is, ami minden lerakódást felold.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek