EUR: 391,74 Ft
USD: 364,51 Ft
CHF: 393,21 Ft
GBP: 446,63 Ft
RON: 79,57 Ft
RSD: 3,34 Ft

Mai névnap:

Jön a világ első kombinált vakcinája, ami legyőzi a Covidot és az influenzát

Nagyvilág
10perc.hu/Fiát Gábor
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Várhatóan a jövő év elején kerül forgalomba Délkelet-Ázsiában az Indiában gyártott védőoltás, de már a világ számos pontján zajlanak az engedélyeztetések.

Az amerikai biotechnológiai vállalat, a Novavax egy olyan kombinált vakcina fejlesztésén dolgozik, mely egyaránt védelmet nyújtana a koronavírus okozta Covid-19 betegség és a szezonális influenza járványokat kiváltó influenza vírusok ellen is.

A cég 431 személy bevonásával folytatott kutatásának előzetes eredményei azt mutatják, hogy a vállalat által kifejlesztett protein-alapú, 90 százalék feletti hatékonyságú koronavírus-vakcina megőrzi hatékonyságát abban az esetben is, ha vele egyidejűleg a szezonális influenza ellen kifejlesztett sejtalapú vakcinával is beoltják az embereket.

Igaz, az immunogenitás szintjében tapasztalható volt egy kis fokú visszaesés az oltottak szervezetében. Az egyidejűleg beadott influenza elleni vakcina a Seqirus nevű cég terméke, mely már korábban megkapta a forgalomba hozatali engedélyt a hatóságoktól.


A Novavax vakcinája várhatóan a jövő év elején kerül forgalomba   Fotó: freepik.com


A koronavírus vakcina nem veszített hatékonyságából a kísérletben résztvevő 18 és 65 közötti személyek körében. A 65 év felettiek esetében további kutatásokra van szükség a jövőben. A kutatás eredményéről a The Lancet nevű tudományos folyóirat internetes oldala számolt be.

A Novavax mellett a világban jóval ismertebb Moderna is gőzerővel dolgozik egy kombinált vakcina kifejlesztésén, mely a koronavírus és a szezonális influenza vírusok ellen egyidejűleg nyújtana védelmet. Az erre irányuló kutatásokban egyelőre a Novavax van lépéselőnyben, hiszen nekik már van egy kifejlesztett influenza vakcinájuk is, NanoFlu néven. A kettő sikeres jövőbeni kombinációja világszenzáció lenne.

A Novavax koronavírus elleni vakcinája várhatóan a jövő év elején kerül forgalomba, először Délkelet - Ázsiában. A cég sürgősségi engedélykérelmet adott be az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Dél-Koreában, Indiában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Ausztráliában és Új-Zélandon. A mai napig Indonézia és a Fülöp-szigetek adta meg az engedélyt a vakcina forgalmazására, melyet Indiában gyártanak majd az ázsiai országok számára.