392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Jön az új Vasfüggöny?

10perc.hu
2021. 02. 12.
Jön az új Vasfüggöny?

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov bejelentette, hogy a belügyeibe való beavatkozás, valamint a szankciókkal való fenyegetőzés miatt Moszkva kész szakítani az EU-val, míg az Egyesült Államokkal szemben a feltartóztatás politikáját alkalmazzák.

Lassan félhetünk attól, hogy a hidegháború újabb korszakától, ugyanis a Bloomberg hírügynökség európai forrásokra hivatkozó jelentése szerint az EU-ban újabb gazdasági büntetőintézkedések bevezetését vették fontolóra Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ügyével összefüggésben: február folyamán utazási tilalmat és kinnlevőség-befagyasztást rendelhet el az unió Vlagyimir Putyin orosz elnök több közeli szövetségese ellen, miután Berlin és Párizs is jelezte, hogy egyetértene ezekkel az intézkedésekkel.

Mindez azután vált aktuálissá, hogy Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője moszkvai tárgyalásai semmilyen eredménnyel nem jártak. Borrell kijelentette, Oroszország nem felel meg azoknak az elvárakozásoknak, hogy modern demokráciává válik, ehelyett komoly csalódottság és bizalomvesztés tapasztalható az EU és Moszkva között.

Nos, lassan már túllépnek azon, hogy csak bizalomvesztésről legyen szó. Ugyanis előbb a Navalnij-ügy miatt lengyel, német, svéd és albán diplomatákat utasítottak ki Oroszországból, majd most az orosz kormány az európai uniós kapcsolatok megszakítását helyezte kilátásba az országot érintő esetleges brüsszeli szankciókra válaszul – adta hírül a rosbalt.ru portál.



„Készek vagyunk erre. Ha még egyszer azt látjuk, hogy egyes területeket olyan szankciókkal terhelnek, amelyek kockázatot teremtenek a gazdaságunk számára, egyebek között a legérzékenyebb ágazatokban. Mi nem akarunk elszigetelődni a világtól, de készen kell állnunk erre. Ha békét akarsz, készülj a háborúra” – mondta Szergej Lavrov oroz külügyminiszter a Szolovjov LIVE YouTube-csatornán.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Lavrov által elmondottakról újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy Oroszországnak fel kell készülnie a barátságtalan lépésekre az EU részéről, ám fejleszteni kívánja kapcsolatait az unióval. Kifogásolta, hogy a média a szövegkörnyezetből kiragadva, szenzációként tálalta az orosz diplomácia vezetőjének kijelentését, úgy, mintha Moszkva kezdeményezné a kapcsolatok megszakítását.

Persze nemcsak az EU a nagy ellenfél, hanem a Joe Biden vezette Egyesült Államok is. Az amerikai elnök sem rejtette véka alá a véleményét az orosz politikával kapcsolatban, ami nem is maradt válasz nélkül. Oroszországnak a feltartóztatás politikáját kell alkalmaznia az Egyesült Államok ellen, hogy elejét vegye a belügyeibe való beavatkozási kísérleteknek - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak Moszkvában. A magas rangú diplomata szerint a feltartóztatásnak ki kell terjednie a katonai területre is, amelyhez helyes felépítése esetén hozzájárulhat a fegyverzetellenőrzés is. Hozzátette, hogy Moszkvának emellett továbbra is észszerű és nyugodt hangvételű tárgyalásokat kell folytatnia Washingtonnal minden jelentős kérdésről.

Főkép forrása:
rosbalt.ru

További cikkek