395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Joe Biden: „Amerika újból ragyog”

10perc.hu
2021. 04. 29.

Az Egyesült Államok 100 napja beiktatott elnöke a kongresszusi országértékelő beszédében kijelentette, hogy az ország az elmúlt hónapok súlyos válságát követően ismét mozgásba lendült.

Az országértékelő, vagyis az Unió állapotáról szóló beszéd hagyományosan az amerikai politika egyik méltóságteljes eseménye. Az éppen hivatalban lévő elnök ilyenkor a kongresszus két háza előtt számol be a választott politikusoknak és a nemzetnek az ország helyzetéről és várható politikája főbb elemeiről. Az Egyesült Államok alkotmánya kimondja, hogy az elnök időről időre tájékoztatást ad a kongresszusnak az Unió állapotáról, és figyelmébe ajánlja azokat az intézkedéseket, amelyeket szükségesnek és célszerűnek ítél.

Joe Biden száz nappal a beiktatását követően állt a szenátorok és képviselők elé, és már most diccshimnuszt zengett az általa irányított kormány munkájáról, eddigi eredményiről és terveiről. Kijelentette, hogy amikor januárban letette hivatali esküjét, egy válságban lévő nemzetet örökölt. Büszkén állította, a hivatalba lépése óta a kitűzött 100 milliós cél helyett mintegy 220 millió koronavírus elleni vakcinát adtak be az Egyesült Államokban.

„Az évszázad legsúlyosabb járványát, a legsúlyosabb gazdasági válságot a nagy gazdasági válság óta és a legsúlyosabb támadást a demokráciánk ellen a polgárháború óta örököltük meg, és mára az ország válságból lehetőségre váltott. Amerika újból ragyog és megmutattuk a világnak, hogy nem adja fel – fogalmazott Biden.

Elmondta, hogy az Amerikai Foglalkoztatási Terv mérnököket és építőmunkásokat fog foglalkoztatni, akik energiahatékony épületeket és otthonokat fognak építeni, és a tervezett munkahelyek közel 90 százaléka nem igényel majd főiskolai végzettséget.. A környezetvédelmi tervek részleteiről szólva bejelentette, hogy 500 ezer elektromos töltőállomást telepítenek az autópályák mentén, a gazdák takarónövényeket ültetnek majd, hogy így csökkentsék a levegőben lévő szén-dioxidot. Leszögezte, abszolút nincs ok arra, hogy a szélturbinák ne Pittsburghben épüljenek meg Peking helyett.

A BBC beszámolt arról, hogy az elnök kétpárti megegyezést sürgetett a tervezett gazdasági csomag elfogadásával kapcsolatban, mert szerinte belföldi konszenzusra van szükség ahhoz, hogy fenntartható legyen az Egyesült Államok globális versenyképessége, különösen Kínával szemben. Biden ismét elmondta, hogy a leggazdagabb amerikaiaknak több adót kell majd fizetniük a jövőben. Állítása szerint itt az ideje, hogy az amerikai vállalatok és az amerikai emberek leggazdagabb 1 százaléka tisztességesen kivegye a részét az adózásból.



„Szeretnék találkozni olyanokkal, akiknek eltérő elképzeléseik vannak. Örömmel fogadjuk az ötleteket. De nem lehetünk annyira elfoglaltak egymással versenyezve, hogy elfelejtjük azt a versenyt, amelyet a világ többi részével vívunk a 21. század megnyeréséért" – utalt Kínára.

Az afganisztáni csapatkivonást illetően azt mondta: vannak olyan amerikai katonák az ázsiai országban, akiknek már a szüleik is ott szolgáltak. Úgy véli, megfizettek Oszama Bin Ladennek, csökkentették az al-Kaida terrorfenyegetését Afganisztánban, és most, két évtizeddel később ideje, hogy hazahozzák a csapataikat.

„Oroszországgal kapcsolatban Putyin elnöknek egyértelművé tettem, hogy bár nem törekszünk a feszültség súlyosbítására, de cselekedeteiknek következményei lesznek, ha igaznak bizonyulnak. A szankciók ügyében megígérhetem, hogy az Egyesült Államok arányosan reagált eddig is, és ezután is így fog tenni az orosz lépésekre. Putyin most már megérti, hogy válaszolni fogunk” – közölte az elnök.

A bevándorlást nélkülözhetetlennek nevezte az Egyesült Államok szempontjából, és felszólította a törvényhozókat, tegyenek lépéseket annak a számtalan embernek az ügyében, akik állampolgárságra vágynak. Több mint egy órás beszédének végén az elnök a január 6-i Capitolium elleni támadást egzisztenciális válságnak nevezte, amely próbára tette a demokráciát.

„A küzdelem nem ért véget, a világ autokratái ugyanis az amerikai demokrácia megszűnésére fogadtak. Be kell bizonyítanunk, hogy tévedtek. Csak annyit kérek, hogy tegyük meg a magunkét mindannyian. Az autokraták nem fogják megnyerni a jövőt. Mi fogjuk. Amerika fogja megnyerni" – zárta a beszédét Joe Biden.

Főkép forrása:
MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

További cikkek