EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Indul a teszt az egészségügyben: vagy fizetsz, vagy gyógyulj tovább otthon

Egészség
10perc.hu
4 hónapja

Az új egészségügyi törvény tervezete szerint megszüntetnék a kórházak ápolási osztályait, és az elfekvőben ápolt betegeket – ha ki tudják fizetni az ellátás költségeit – ápolási központokba helyeznék el, vagy mehetnek haza.

A hazipatika.com által ismertetett javaslatok között szerepel egyes praxisok megszüntetése, az orvosok teljesítményalapú bérezése, valamint az ellátás koncentrálása is.

Ugyanakkor a legnagyobb felháborodás valószínűleg a kórházak ápolási osztályainak megszüntetése fogja követni. Az új egészségügyi törvény tervezete szerint megszüntetnék a kórházak ápolási osztályait, és az elfekvőben ápolt betegeket – ha ki tudják fizetni az ellátás költségeit – ápolási központokba helyeznék el, vagy mehetnek haza. Az új szakápolási rendszert Borsod megyében tesztelnék először.

„Hazamehetnek vagy fizetős ápolási rendszerbe kerülhetnek azok a betegek, akik eddig a kórházak ápolási osztályain feküdtek. Egy új törvényjavaslat ugyanis megszüntetné ezeket az osztályokat”számolt be róla az RTL híradója.


Megszüntetnék a kórházak ápolási osztályait, és az elfekvőben ápolt betegeket – ha ki tudják fizetni az ellátás költségeit – ápolási központokba helyeznék el, vagy mehetnek haza    Fotó: Freepik


Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár bejelentette, a belügyben annak a hívei, hogy a gyakorlatban is kipróbálják, amit az íróasztal mögött jónak láttnak. Ezért első ütemben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében indítanak egy pilot projektet, hogy teszteljék a rendszer működőképességét.

Czirokné Kovács Nóra, a Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület elnöke a híradónak elmondta, a törvényjavaslat miatt várhatóan több lesz majd az otthon ápolt beteg. Innentől a család kötelezettsége lesz, hogy hol helyezi el az ápolásra szoruló beteget.

„Sok múlik majd azon, hogy ki tudják-e fizetni a szakápolást. Ha nem, akkor azt fogják mondani, hogy vigye haza és ápolja otthon. Ez rengeteg problémát fog felvetni” – fogalmazott az elnök.