EUR: 371,06 Ft
USD: 344,40 Ft
CHF: 380,80 Ft
GBP: 431,74 Ft
RON: 74,74 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Így lehet komfortos munkahely az otthonunk

Otthon
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Érdemes olyan szobát választani a home office-hoz, ami kissé elszeparált a zavaró tényezőktől, nem csábít házimunkára és tévénézésre sem.

Ugyan erről még nem készült felmérés, de az biztos, hogy az elmúlt egy esztendőben az egyik leggyakrabban használt szavunk – vagy inkább szóösszetételünk – a home office volt. Ugyanis egyre több ember kénytelen a jelenlegi egészségügyi helyzetben otthonról dolgozni. Az otthoni munka elsőre könnyű feladatnak tűnhet, a hétköznapokban azonban hamar szembesülünk vele: bőven tartogat kihívásokat. Szinte szükségszerűen mást is csinálunk közben: mosogatunk, telefonálunk, kimegyünk a kertbe, megkavarjuk a levest.

Ahhoz, hogy az otthonunk komfortos munkahely legyen és megfelelően tudjunk fókuszálni a feladatainkra, először is el kell döntenünk, hogy hol fogunk dolgozni. Érdemes olyan szobát választani, ami kissé elszeparál minket a zavaró tényezőktől, nem csábít minket házimunkára és tévénézésre sem. Természetesen a legideálisabb helyzet, ha van kifejezett dolgozószoba, de ez a legtöbb esetben nem megoldható, ezért sokan a nappali, a háló vagy az előszoba egy kis szegletébe szorulnak.


A home office kialakításánál vagy átalakításánál tervezzünk az íróasztalunk köré fali polcokat vagy szekrényeket    Fotó: freepik.com


Az ágyban fekve vagy a kanapén ülve nehéz hosszasan, eredményesen koncentrálni. Ideig-óráig használható ugyan az étkezőasztal is a munkára, de állandó jelleggel már kényelmetlen. Itt jönnek képbe az íróasztalok, ugyanis az „otthoni irodánk” lelke minden esetben egy jól megválasztott íróasztal. Először is érdemes átgondolni, hogy milyen munkát szeretnénk végezni az asztalnál, és ahhoz mennyi helyre, milyen felületekre van szükségünk: laptopot vagy asztali számítógépet használunk, van-e plusz monitorunk, használunk-e majd nyomtatót, szkennert, mennyi papírt és egyéb eszközt tárolunk majd rajta.

A legjobb, ha az asztal az ablak elé kerül, így természetes fényben dolgozhatunk, elkerülhetjük a monitoron visszaverődő fényt és nem árnyékoljuk le a munkafelületet. Az íróasztalokat „jobbos” és „balos” kivitelben is választhatjuk. Attól függően, hogy milyen kezesek vagyunk, nézzük meg, hogy melyik irányban lesz szükségünk több helyre. Helykihasználás tekintetében nagyon praktikusak a sarokba helyezhető számítógép asztalok is.


Ma már sok korszerű, erős fényű LED lámpát találni a piacon, amelyek nem bántják a szemet     Fotó: freepik.com


Fontos, hogy csak a munkánkhoz elengedhetetlen eszközök kapjanak helyet az íróasztalon, hiszen, ha sok dolgot halmozunk fel rajta, az elvonja a figyelmet a munkától és dekoncentrálttá válhatunk. Bőven elég a laptop és esetleg egy-két dísztárgy, strapabíró növény, inspiráló kép, mondat, amire ha ránéz valaki, újult energiával tölti fel. És persze egy fényforrásra, egy jó asztali lámpára is szükség lesz. Ma már sok korszerű, erős fényű LED lámpát találni a piacon, amelyek nem bántják a szemet.

Munkánktól függően időnként sok tárolandó papír vagy apró tárgy elhelyezésére is szükségünk lehet, ezért a home office kialakításánál vagy átalakításánál tervezzünk az íróasztalunk köré fali polcokat vagy szekrényeket, amelyeknek praktikus térelválasztó funkciója is lehet. Mindenféle szélességben, magasságban, mélységben megtalálhatóak már ezek, sőt egyedi méretekben is rendelhetőek.