393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Hóvirágot szednél az erdőben? Vigyázz, 150 ezres bírságot kockáztatsz

10perc.hu
2023. 02. 27.
Hóvirágot szednél az erdőben? Vigyázz, 150 ezres bírságot kockáztatsz

Érdemes inkább csak fotózni őket, hiszen a védett fajok eszmei értéke 5-250 ezer forintig is terjedhet.

Az enyhe időjárásnak köszönhetően már január első felében több helyen nyílni kezdett a tavasz egyik első hírnöke, a hóvirág. Azóta pedig rengeteg helyen kivirágzottak az erdők, rétek. Hamarosan pedig megjelenhet még több védett virágos növény a kedvelt kirándulóhelyeken.

Azt azonban sokan nem tudják, hogy leszedni ezeket nem szabad, egyetlen szál hóvirág eszmei értéke 10 ezer forint, egy csokor már 150 ezer forintot is érhet. Aki kirándulás közben ráakad ezekre a kis virágokra, jobb ha nem tépi le őket - érdemes inkább csak fotózni őket, hiszen a védett fajok eszmei értéke 5-250 ezer forintig is terjedhet – írta a Pénzcentrum.

A hóvirág mellett ilyen korán virágzó védett faj a hunyor, a csillagvirág, a téltemető, a keltike, a nárcisz, a krókusz, a kikerics, vagy a kökörcsin - utóbbi nemcsak védett, hanem mérgező is és az eszmei értéke 100 ezer forint. Különösen vigyázni kell a védett fajokra – például a tavaszi kikericsre –, mert többeket a kipusztulás fenyeget, ráadásul az eszmei értéke 250 ezer forint.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek