393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Hiába tagadták, kiderült az igazság – 2014-ben oroszok lőtték le a maláj gépet

10perc.hu
2022. 11. 17.
Hiába tagadták, kiderült az igazság – 2014-ben oroszok lőtték le a maláj gépet

A holland bíróság csütörtökön távollétükben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt két orosz és egy oroszbarát ukrán szeparatistát 298 ember meggyilkolásáért.

Újabb esetben derült ki, hogy Moszkva szavára nem sokat lehet adni. Ugyanis véget ért a nyolc évvel ezelőtt a maláj légitársaság MH17-es járatszámú repülőgépének lelövésének vizsgálata, és a hágai kerületi bíróság ez alapján ítéletet hirdetett.

Bebizonyosodott, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok ellenőrzése alatt álló Pervomajszk település mellől, a szovjet-orosz gyártmányú Buk légvédelmi rendszer egyik rakétájával lőtték le 2014-ben a gépet. A repülő fedélzetén tartózkodó mind a 298 utas - köztük 196 holland és 27 ausztrál állampolgár -, valamint a legénység meghalt a barbár támadásban.

Hendrik Steenhuis elnöklő bíró a támadást összehangolt katonai akciónak nevezte, és kiemelte, a katasztrófa előkészítésében és végrehajtásában részt vevők közül többen orosz állampolgárságúak voltak, illetve korábban az orosz fegyveres erők kötelékébe tartoztak.


Az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtér közelében, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett hirdettek ítéletet a bírák     Fotó: Twitter/AP


A nyomozás során visszahallgatott telefonbeszélgetések tanúsága szerint a szakadár "Donyecki Népköztársaság" több vezetője, akik tudtak a rakétatámadásról, szoros kapcsolatot ápoltak akkor Oroszországgal, amely végig tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez. Olyan dezinformációs háborút indított Moszkva, amire addig nem volt példa, és a fő célja ennek, hogy minden felelősséget Ukrajnára hárítsanak.

A négy vádlott – sem a tárgyalásokon, sem az ítélethirdetésen nem jelentek meg – közül az orosz Igor Girkin a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredese 2014 nyarán a szakadár ukrajnai régió, a DNR "védelmi minisztereként" szolgált. Szergej Dubinszkij a DNR katonai hírszerző ügynökségének vezetője volt, Oleg Pulatov pedig az ügynökség egyik alosztályát irányította, míg az ukrán Leonyid Harcsenko a felderítő osztag vezetője volt.


Egy ilyen szovjet-orosz gyártmányú Buk légvédelmi rendszer egyik rakétájával lőtték le nyolc évvel ezelőtt a maláj gépet    Fotó: wikipedia


A bíró tájékoztatása szerint megállapítást nyert, hogy a repülőgépet megsemmisítő rakéta Kelet-Ukrajnába nem sokkal a támadás előtt érkezett Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után a kilövőállást vissza is vitték. A rakétavető az 53. légvédelmi rakétadandártól, az orosz fegyveres erők Kurszk városában állomásozó egységétől származott.

A holland bíróság távollétükben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt két orosz – Igor Girkin és Szergej Dubinszkij – és egy oroszbarát ukrán szeparatistát, Leonyid Harcsenkót 298 ember meggyilkolásáért. Oleg Pulatovot a hágai kerületi bíróság bizonyíték hiányában felmentette.

A támadást előkészítő és elkövető mintegy száz további gyanúsított kilétére is bizonyítékok állnak a nemzetközi vizsgálóbizottság rendelkezésre, viszont az még nem tisztázott, hogy parancsra hajtották-e végre a támadást, vagy önállóan cselekedtek.

Főkép forrása:
Twitter/NEXTA

További cikkek