EUR: 398,93 Ft
USD: 373,70 Ft
CHF: 402,13 Ft
GBP: 455,65 Ft
RON: 81,06 Ft
RSD: 3,40 Ft

Mai névnap:

Hatalmasat bukna Joe Biden, ha most lenne az elnökválasztás

Nagyvilág
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: Fox News

A Fox News televíziós csatorna országos felmérése szerint tíz szavazóból hat nem támogatná Biden elnököt, ha ma kellene a szavazófülkékben voksolnia az embereknek.

Ahogy az egyébként lenni szokott, egy nehéz helyzetben kormányrúdhoz kerülő politikus népszerűsége a válságkezelés hatására mindig csökkeni szokott. Így jár jelenleg Joe Biden amerikai elnök is, akiről hivatalban töltött századik napja idején, tavaly áprilisban még a megkérdezettek 54 százaléka gondolta úgy, hogy jól végzi a munkáját, majd novemberre ugyanez a mutató 44 százalékra esett vissza.

A Fox News televíziós csatorna országos felmérése szerint ráadásul most tovább romlott a helyzet, hiszen tíz szavazóból hat nem támogatná Joe Bident, ha ma lenne a 2024-es elnökválasztás. A felmérést végző szakemberek szerint Biden első hivatali évének végén a gazdasági helyzet miatti aggodalom nagyobb, mint egy évvel ezelőtt, és sokan úgy érzik, hogy a járványt egyáltalán nem tartják ellenőrzés alatt.

A megkérdezettek 52 százaléka elégedetlen azzal, ahogyan a kormány a világjárvány jelentette kihívásokat kezeli. Ennél is rosszabb az amerikaiak véleménye az Egyesült Államok külpolitikájáról, 54 százalék másként csinálná, mint a kabinet, a gazdasági helyzet alakulásával 58 százalék nincs megelégedve), és a határbiztonsági kérdésekről 59 százalékuknak más a véleménye.


Kamala Harris amerikai alelnök megítélése valamivel még rosszabb, mint Bidené, ugyanis a megkérdezettek mindössze 43 százaléka gondolja úgy, hogy jól végzi a munkáját     Fotó: Fox News


Ami viszont igazán megdöbbentő, hogy az elnök támogatottságának - tavaly április óta tapasztalható - jelentős csökkenése szinte kizárólag annak tudható be, hogy a demokrata szavazók körében jelentősen csökkent Biden támogatottsága. Míg áprilisban a 95 százalékuk pozitívan ítélte meg az elnök munkáját, addig mostanra ez a mutató 85 százalékra esett vissza.

A 2022. január 16. és 19. között, egy demokrata (Beacon Research) és egy republikánus (Shaw & Company Research) vállalat által végzett közös közvélemény-kutatás szerint Kamala Harris amerikai alelnök megítélése valamivel még rosszabb, mint Bidené, ugyanis a megkérdezettek mindössze 43 százaléka gondolja úgy, hogy jól végzi a munkáját, 54 százalékuk szerint viszont rosszul.