393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Hagyták meghalni Maradonát kezelőorvosai

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 05. 03.
Hagyták meghalni Maradonát kezelőorvosai

Az argentin futballikon, Diego Maradona nem kapott megfelelő orvosi ellátást agyműtétét követően, az egészségügyi felügyeletével, ápolásával megbízott orvosok, ápolók sorsára hagyták a súlyos beteget – állapította meg az egészségügyi szakértők által készített jelentés Buenos Airesben.

Maradona vérrögképződés miatti agyműtétje után néhány héttel távozott az élők sorából egy Buenos Aires exkluzív negyedében az ápolása céljából bérelt házban. A 70 oldalas dokumentum megállapítja, a szívinfarktusban 60 éves korában tavaly november 25-én elhunyt egykori futballzseni 12 órával azelőtt kezdett haldokolni, hogy holtan találták betegágyában. 

Az argentin főügyész egy húsz szakértőből álló bizottságot kért fel a halál körülményeinek kivizsgálására, valamint annak megállapítására, hogy az egészségügyi személyzet gondatlansága is szerepet játszott-e Maradona halálában.

Büntetőjogi feltáró vizsgálat folyik Leopoldo Luque idegsebész, Augustina Casachov pszichiáter, Carlos Diaz pszichológus, továbbá két nővér és két ápolási koordinátor ellen. Ha bizonyítást nyer mulasztásuk Maradona egészségügyi ellátása során, 15 évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak.



A tényfeltáró vizsgálatot Maradona öt lánya közül ketten kezdeményezték Luque ellen, akit felelősnek tartottak apjuk romló egészségi állapotáért a rajta végrehajtott agyműtétet követően. Az isteni Diego számára a szavak megformálása is gondot okozott élete utolsó napjaiban – írja az AFP hírügynökség.

A kokain- és alkoholfüggő egykori világsztár máj-, vese- és érrendszeri rendellenességekkel küzdött élete alkonyán. A bizottság jelentése szerint megfelelő ellátás esetén Maradonának jobb esélyei lettek volna az életben maradásra. Hiányosságok és szabálytalanságok övezték műtét utáni ellátását. Az orvosi csapat a sorsra bízta, hogy életben marad-e vagy sem.

Diego Maradona bálvány volt argentinok milliói számára, aki 1986-ban második világbajnoki győzelmére vezette a dél-amerikai ország válogatottját. A klubfutballban is letette névjegyét: két barcelonai év után a csúcsra vezette az SSC Napolit. A délolasz klub története mindkét Serie A-s bajnoki címét Maradona vezérletével érte el. Így szülőhazája után Nápolyban is istenné vált a szurkolók szemében.

Főkép forrása:
France24/AFP

További cikkek