393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A hadsereg szükségállapotot hirdetett Mianmarban

10perc.hu
2021. 02. 02.
A hadsereg szükségállapotot hirdetett Mianmarban

A hétfői puccsot követően létrehozott új kormány aktív és volt tábornokokból, valamint Thein Szeinnek, Mianmar előző elnökének, a hadsereg egykori tábornokának tanácsadóiból áll.

Amint arról tegnap beszámoltunk, a mianmari hadsereg hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával puccsot végrehajtva átvette a hatalmat, és letartóztatta a délkelet-ázsiai ország demokratikusan megválasztott vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít. A hadsereg a fellépést azzal indokolta, hogy a kormány nem reagált a katonaság feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira, noha azt minden érdekelt fél cáfolta.



Az államcsínyt követően a kormányból eltávolítottak 24 minisztert és helyettes tárcavezetőt, helyükre pedig 11 új minisztert neveztek ki. A kabinet aktív és volt tábornokokból, valamint Thein Szeinnek, Mianmar előző elnökének, a hadsereg egykori tábornokának tanácsadóiból áll. A fegyveres erők közölték, hogy szabad és tisztességes választást tartanak, és átadják a hatalmat a győztes pártnak. A választások időpontját nem határozták meg, mindenesetre hétfőn egy évig tartó szükségállapotot hirdettek ki.

Főkép forrása:
MTI/EPA/Maung Lonlan

További cikkek