EUR: 398,93 Ft
USD: 373,70 Ft
CHF: 402,13 Ft
GBP: 455,65 Ft
RON: 81,06 Ft
RSD: 3,40 Ft

Mai névnap:

A hadsereg szükségállapotot hirdetett Mianmarban

Nagyvilág
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: MTI/EPA/Maung Lonlan

A hétfői puccsot követően létrehozott új kormány aktív és volt tábornokokból, valamint Thein Szeinnek, Mianmar előző elnökének, a hadsereg egykori tábornokának tanácsadóiból áll.

Amint arról tegnap beszámoltunk, a mianmari hadsereg hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával puccsot végrehajtva átvette a hatalmat, és letartóztatta a délkelet-ázsiai ország demokratikusan megválasztott vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít. A hadsereg a fellépést azzal indokolta, hogy a kormány nem reagált a katonaság feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira, noha azt minden érdekelt fél cáfolta.


A hadsereg letartóztatta a délkelet-ázsiai ország demokratikusan megválasztott vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít     Fotó: MTI/AP/Aung Shine Oo


Az államcsínyt követően a kormányból eltávolítottak 24 minisztert és helyettes tárcavezetőt, helyükre pedig 11 új minisztert neveztek ki. A kabinet aktív és volt tábornokokból, valamint Thein Szeinnek, Mianmar előző elnökének, a hadsereg egykori tábornokának tanácsadóiból áll. A fegyveres erők közölték, hogy szabad és tisztességes választást tartanak, és átadják a hatalmat a győztes pártnak. A választások időpontját nem határozták meg, mindenesetre hétfőn egy évig tartó szükségállapotot hirdettek ki.