EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Háborús bűnös Dominic Ongwen

Nagyvilág
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: BBC

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság emberiesség elleni bűntettekben és háborús bűncselekményekben bűnösnek mondta ki Dominic Ongwen ugandai hadurat, az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű, brutális támadásairól hírhedt ugandai gerillacsoport egyik alvezérét.

Ugandát, a Közép-afrikai Köztársaságot, a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Dél-Szudánt csaknem húsz éven át rettegésben tartotta az LRA, amelynek tagjai Dominic Ongwen vezetésével gyerekeket raboltak el, akiket katonai szolgálatra köteleztek, és szexuális rabszolgaként tartottak fogva, gyakran megcsonkítva áldozataikat. Ongwen 2015-ben feladta magát a Közép-afrikai Köztársaságban állomásozó amerikai erőknek, később átszállították Hágába.


 Ongwen, annak ellenére, hogy őt magát gyermekkorában elrabolta és erőszakkal besorozta az LRA, szabad akaratából, tudatosan követte el a bűncselekményeket 2002 és 2005 között     Fotó: BBC


A Joseph Kony ugandai hadúr – őt egyelőre nem sikerült elfogni – vezette milícia egykori alvezérét az ellene felhozott hetven vádpontból hatvanegyben - köztük gyilkosságok és nemi erőszak, kínzás és fosztogatás elkövetésében - bűnösnek találta a hágai testület, amely ma hirdetett ítéletet. A 45 éves volt hadúrra kiszabott ítéletet - várhatóan életfogytig tartó börtönbüntetést - egy későbbi időpontban jelenti be a bíróság. A testület bírái szerint Ongwen, annak ellenére, hogy őt magát gyermekkorában elrabolta és erőszakkal besorozta az LRA, szabad akaratából, tudatosan követte el a bűncselekményeket 2002 és 2005 között.