392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Ha egészséges akarsz maradni, akkor este 10 és 11 között feküdj le aludni!

10perc.hu
2021. 11. 11.
Ha egészséges akarsz maradni, akkor este 10 és 11 között feküdj le aludni!

Egy alapos kutatás megállapította, hogy azok, akik a legideálisabb időben kerülnek ágyba, azok lesznek legritkábban szívbetegek.

Rengeteg embernek okozhat gondot, ha túl későn fekszik le és túl korán kell felkelnie. A European Heart Journal tudományos lapban megjelent kutatás végre magyarázatot adott arra, melyik az a legideálisabb időpont, amikor érdemes egészségünk megóvása érdekében ágyba kerülnünk.

Nos, a szakemberek szerint a túl korai és túl késői lefekvés is nyilvánvalóan negatív hatással van a cirkadián ritmusra, és így negatív hatással a szív- és érrendszer egészségére. A legritkábban azoknál léptek fel ilyen betegségek, akik rendszeresen este 10 és 11 óra között fekszenek le aludni.

Annál, aki este 11 és éjfél között kerül ágyba, 12 százalékkal nő meg a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, a csak éjféltől kezdődő alvás viszont már 25 százalékkal növeli meg. Ugyanakkor annál is 24 százalékkal növekszik meg az ilyen jellegű betegségek rizikója, aki már este 10 óra előtt lefekszik.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy a nőknél jóval nagyobb mértékben volt megfigyelhető az, hogy a késői lefekvésnek rengeteg negatív hatása van az egészségükre, mint a férfiaknak.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek