393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ha drága az iskolatáska, ne vedd meg, hanem bérelj egyet

10perc.hu
2023. 03. 01.
Ha drága az iskolatáska, ne vedd meg, hanem bérelj egyet

Az ikonikus formájú iskolatáska ára az elmúlt években jelentősen megemelkedett Japánban, ezért bevezettek egy új rendszert, mely kevésbé terheli meg a szülők pénztárcáját.

Míg Európában számos helyen a tanév nyár végén, ősz elején kezdődik és a következő nyárig tart, addig Japánban ezekben a napokban vakargathatják a fejüket a szülők, hogy mindent beszereztek-e csemetéik tanévkezdéséhez április elejéig – írta meg a firtsclass.hu.

Az áremelkedések őket sem kímélik: a bevásárlólista leghúzósabb tétele egyértelműen az iskolatáska, melynek ára az elmúlt tíz évben bő másfélszeresére emelkedett. Napjainkban a japánok ikonikus, bő száz éves múltra visszatekintő randoszeru táskáját átlagosan 56 ezer jenért (145 ezer forintért) kapja meg a szülő – ez nemcsak magyar szemmel számít horrorisztikus árnak.

Vannak olcsóbb megoldások is, de azért a japánok nagy része ragaszkodik ehhez a táskaformához, melyre túlzás nélkül mondhatjuk, hogy történelmük része. Az egyik randoszeru-gyártó belátta, hogy ezt az árszintet számos szülő nem tudja kigazdálkodni.


A Kokuho márka ezért előállt egy előfizetéses bérlési rendszerrel, melynek lényege, hogy havidíjért cserébe kapja meg a gyermek a táskát. Többféle csomagból is lehet választani, de már a legolcsóbb 990 jenes (2575 forintos) konstrukció is lehetőséget ad arra, hogy 250 különböző dizájn közül válasszon a család táskát, melyet, ha kedvük tartja, három hónap után le is cserélhetnek.

A bérlés nagy előnye, hogy három év folyamatos előfizetés után a család meg is tarthat egy táskát. Mindezt úgy, hogy az adott időszak alatt befizetett bérleti díj összeadva 35 százalékkal kevesebb, mint egy átlagos randoszeru ára, ráadásul azt a pénzt sem egy összegben adják ki.

Főkép forrása:
YouTube

További cikkek