392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Gyilkos trópusi ciklon csapott le Madagaszkárra

10perc.hu/FG
2022. 02. 07.
Gyilkos trópusi ciklon csapott le Madagaszkárra

A természeti csapás miatt hat halott mellett mintegy 48 ezer embernek kellett sürgősen elhagynia otthonát a hatalmas sziget keleti részén.

Az Indiai-óceán felett végigsöprő Batsirai nevű trópusi ciklon, miután elhagyta Mauritius és Réunion szigeteit, lecsapott Madagaszkárra. A természeti csapás miatt hat halott mellett mintegy 48 ezer embernek kellett sürgősen elhagynia otthonát a hatalmas sziget keleti részén.

A szombat este megérkező Batsirai ciklon egyes helyeken 235 km/h sebességgel vágtatott át Madagaszkár bizonyos részei felett. A süvöltő szél sebessége mára 80-110 km/h-ra mérséklődött. A ciklon fölcsuszamlásokat okozott Mananjary körzetben, mintegy 530 kilométerre délkeletre a szigetország fővárosától, Antananarivótól.

Thierry Louison Leaby közösségi vezető a tiszta víz hiányára panaszkodott az AFP hírügynökség tudósítójának. A vízszolgáltató cég ugyanis elzárta a vízvezetéket a ciklon közeledtének hírére. Az emberek piszkos vízben kénytelenek főzni – közölte, ami hasmenéses fertőzéseket okozhat. Műanyag edényekben gyűjtik a hullámos háztetőkről lecsorgó esővizet, ezt használják. A kormánynak segítenie kell rajtunk! Semmit nem kaptunk mostanáig – tette hozzá.



A szegénysorban élő madagaszkáriak életében nem sok jó dolog történt idén: a sziget népességének lélegzetvételnyi ideje volt csupán a január végén az országra lecsapó Ana nevű trópusi vihar elvonulása óta. Az Ana közel 130 ezer ember életét tette tönkre, míg mintegy hatvanan meg is haltak a vihar madagaszkári „látogatása” idején.

AZ ENSZ világélelmezési programja, World Food Programme becslései szerint összesen mintegy 595 ezer embert érinthet közvetlenül a világon a Batsirai ciklon pusztítása az Indiai-óceán térségében. Az áradások, földcsuszamlások miatt mintegy 150 ezren veszíthetik el otthonaikat.

Főkép forrása:
France24/AFP

További cikkek