392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A gáztűzhely használata káros lehet az egészségre

10perc.hu
2022. 11. 23.
A gáztűzhely használata káros lehet az egészségre

Az otthonok körülbelül fele túllépte a legmagasabb óránkénti nitrogén-dioxid-koncentráción alapuló egészségügyi szabványt, szinte teljes egészében a beltéri kibocsátások miatt.

A gáztűzhelyek veszélyes légszennyező anyagokat bocsáthatnak ki működésük közben és kikapcsolt állapotban is. A gáztűzhelyek használatához gyakran használt egyik fő légszennyező anyag a nitrogén-dioxid vagy NO₂, amely az üzemanyag elégetésének mellékterméke.

Az otthoni nitrogén-dioxid kibocsátást összefüggésbe hozták a súlyosabb asztmával és a mentő inhalátorok fokozottabb használatával gyermekeknél. Ez a gáz asztmás felnőtteket is érinthet, és hozzájárul a krónikus tüdőbetegség kialakulásához és annak súlyosbodásához.

A kutatás megállapította, hogy sok olyan otthon van, ahol a gáztűzhelyek sokkal nagyobb mértékben járultak hozzá a beltéri nitrogén-dioxid szintjéhez, mint a kültéri szennyezés. Az otthonok körülbelül fele túllépte a legmagasabb óránkénti nitrogén-dioxid-koncentráción alapuló egészségügyi szabványt, szinte teljes egészében a beltéri kibocsátások miatt.

Ennek oka az, hogy a kültéri szennyezés nagy területen terjed szét, még beltéren mindez kis helyen koncentrálódik. Emelett kiderült, hogy nem a nitrogén-dioxid az egyetlen aggodalomra okot adó probléma, hiszen a szennyezés mértéke akkor is fennáll, ha a gáztűzhelyek nem is működnek.


A gáztűzhelyek veszélyes légszennyező anyagokat bocsáthatnak ki kikapcsolt állapotban is     Fotó: Pixabay


Egy 2022-es tanulmány becslése szerint a használaton kívüli gáztűzhelyek metánt – színtelen, szagtalan gázt, amely a földgáz fő összetevője – bocsátanak ki olyan szinten, amely annyi hőt köt meg a légkörben, mint körülbelül 400 000 autó - írja a Iflscience.

Egy nemrégiben készült tanulmány azt is kimutatta, hogy az otthonok 5 százalékában volt olyan szivárgás, amelyet a tulajdonosok nem észleltek, és amelyek elég nagyok voltak ahhoz, hogy javításra szoruljanak. Ez azért jelentős probléma, mert a szivárgó földgáz több veszélyes légszennyező anyagot tartalmazott, köztük a benzolt, amely egy rákot okozó szer.

A kutatók a páraelszívó használatát és főzés közbeni szellőztetést javasolják a probléma csökkentésére. Ha valaki megteheti, inkább álljon át elektromos gáztűzhely használatára.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek