392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Földrengés: sosem mosolyoghat többet Ceyda…

10perc.hu
2023. 02. 11.
Földrengés: sosem mosolyoghat többet Ceyda…

A természeti katasztrófa teljes lakóközösségeket ölt meg, Iskenderunban egy 15 lakásos házból mindössze hárman élték túl a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengést.

Borzalmas emberi tragédiákról olvashatunk, amikor a törökországi és szíriai földrengésről az következményeiről szóló hírek kerülnek a szemünk elé. Ráadásul az utórengések folyamatosak, ma hajnalban az US Geological Survey szerint 4,5-ös erősségű földmozgás rázta meg Gaziantep városát.

Sajnos egyre kevesebb esély mutatkozik arra, hogy az éjjel-nappal dolgozó mentőcsapatok túlélőkre bukkanjanak. A BBC stábja Iskenderumban járt, ahol megrázó riportot készítettek az Orcan nevű lakótömb áldozatairól, melyet kis híján a földdel tett egyenlővé hétfőn a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés.

A házban élt családjával a 19 éves török lány, Ceyda, aki a természeti csapás időpontjában ugyanúgy aludt, mint az Orcan többi lakója. A földrengés utáni napokban barátaik és családtagjaik gyűltek össze az összeomlott háznál, és abban reménykedtek, szeretteik túlélik a tragédiát.

A ház romjain szinte a csodával határos módon megmaradt egy ablakkeret a pillangómintás függönnyel, amely a hideg szélben csak úgy lebegett. „Ez Ceyda szobája” – említette a lány legjobb barátja. Damla most az utcán áll a családjával, ott virrasztanak a ledőlt lakótömbnél, abban a reményben, hogy Ceyda valahol a romok alatt még él és a mentőket várja.


A ház romjain szinte a csodával határos módon megmaradt egy ablakkeret a pillangómintás függönnyel - ez volt Ceyda szobája     Fotó: BBC/Hale Akhtay és Alice Cuddy


Damla a környéken találkozott Ceydával, azonnal összebarátkozott a két kisgyerek, együtt vették a függönyöket nemrég egy közös vásárlás alkalmával. „Ceyda újra mosolyogni fog” – mondta Damla, miközben könnyes szemeit törölgeti.

Ceydával a harmadik emeleten lakott az anyja és az apja. A nővére elköltözött otthonról, de még mindig a közelben élt. Az összegyűlt emberek a BBC tudósítójának elmondták, hogy amikor a nővére a földrengés után megérkezett az Orcanhoz, a látványtól elájult, és kórházba kellett szállítani.

Ceyda apjának, Cengiznek volt egy alkatrészboltja. Édesanyja két nővérét elveszítette fiatal lányként, és a családtagok igencsak aggódtak, ha a mentők kiszedik a romok alól, miként fog megbirkózni azzal a hírrel, hogy a szülei meghaltak.

„A kedvenc időtöltése a kávézás” - mondta Damla, hozzátéve, hogy Ceyda gyakran vitte el barátait fehér Volkswagen autójával. Az autó most pár méterre a romos bérháztól parkol, szélvédője betörve. Belül egy piros öngyújtó látható…



Aztán elfojtott csend következett, amikor a mentők Ceyda ablakán beszóltak: "Van bent valaki?" Aztán, amikor válasz nem érkezett, a nehézgépek betörtek a szobába, és a törmelék közé lökték a pillangós függönyöket.

A reményt táplálja, hogy nemrég kimentették a romok alól azt az 50-es éveiben járó édesanyát, Ferdanét, aki azt állította, beszélt Ceydával. Kiderült, félrebeszél, meg volt arról is győződve, hogy már hat napja volt a romok alatt. A fia árulta el neki: „Három napja, mama."

Kiderült, hogy pénteken a mentőalakulatok vezetője már jelezte a helyszínen várakozó családoknak, hogy ne számítsanak több túlélőre. Ha lenne, az lenne a csoda – mondta…

Sajnos igaza volt. Nem sokkal ezután megtalálták Ceyda holttestét is. Vele együtt halt meg az édesanyja és édesapja is. A család életben maradt tagjai még aznap eltemették őket Iskenderunban.

Jelenleg több mint 24 000 ember halt meg a dél-törökországi és észak-szíriai földrengésekben.

Főkép forrása:
BBC/Hale Akhtay és Alice Cuddy

További cikkek