EUR: 388,21 Ft
USD: 361,93 Ft
CHF: 394,09 Ft
GBP: 442,03 Ft
RON: 78,81 Ft
RSD: 3,31 Ft

Mai névnap:

Földrengés: megsérült a törökországi romok között Gogo, a magyar keresőkutya

Nagyvilág
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Kutyákkal az Életért Alapítvány Facebook-oldala

A Törökország dél- és délkeleti részében bekövetkezett földrengések nyomán már legkevesebb 18 342 ember vesztette életét, a sebesültek száma elérte a 74 242-t.

Tovább folytatódik a túlélők felkutatása a Törökország dél- és délkeleti részében bekövetkezett hétfői földrengések nyomán összedőlt házak romjai között. A mentési munkálatok 90. órájában hozták felszínre Hatay tartomány Samandag körzetében az eddigi legkisebb babát, egy 10 napos csecsemőt, valamint az édesanyját. A tartomány Iskenderun körzetében a mentés 102. órájában egyszerre hat embert sikerült a kimenteni a romok alól. Csütörtökön, a mentés 4. napján 121 embert mentettek ki élve a romok alól.

A Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoportja, közöttük a Kutyákkal az Életért Alapítvány két jászberényi és egy miskolci mentőkutyás párosa hétfő este érkezett a katasztrófa helyszínére.

Az elmúlt napokban négyórás váltásban dolgoztak a szakemberek keresőkutyáikkal, akár a mínusz 9 fokos éjszakai hidegben, akadozó áram- és vízellátás mellett, tartva az utórengések okozta mozgásoktól. A legfontosabb támpont a keresőkutyák jelzése, akik fáradhatatlanul kutatnak az emberek után – írta az infostart.hu.


Az összedőlt épületekbe, a szűk rések és törmelékek között sokszor még a legtapasztaltabbaknak is nehéz és veszélyes bejutni, a feltárás során óhatatlanul is történhetnek balesetek. Gogo keresés közben, a romokon szenvedett sérülést, a két lábujja közötti úgynevezett úszóhártya sérült meg. A mentőcsapat azonnal ellátta és bekötözte a sérült lábat, Gogo jelenleg nem bevethető a mentési munkák során.

A Törökország dél- és délkeleti részében bekövetkezett hétfői földrengések nyomán már legkevesebb 18 342 ember vesztette életét, míg a sebesültek száma elérte a 74 242-t Törökországban - számolt be róla az Anadolu török állami hírügynökség. A török sajtó immár az évszázad katasztrófájaként beszél a szerencsétlenségről.