392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Földrengés: isteni csoda Szíriában – kétszer mentették ki a romok alól az anyát és újszülött gyermekét

10perc.hu
2023. 02. 14.
Földrengés: isteni csoda Szíriában – kétszer mentették ki a romok alól az anyát és újszülött gyermekét

A kicsi egy kórház inkubátorában már túl van az életveszélyen, míg az édesanyja súlyos lábsérüléseket szenvedett, de így is naponta látogatja kisfiát.

Vélhetően isteni csoda történt a szíriai Jindayris településen, mert más magyarázat nem nagyon van arra, hogy egy édesanyát és újszülött gyermekét az elmúlt héten kétszer is ki kellett menteni a földrengés miatt összeomló otthonuk romja alól – írta meg a BBC.

Dima hét hónapos terhes volt, amikor a múlt hétfői földrengés miatt a jindayrisi háza egy része összedőlt. Könnyebb sérüléseket szenvedett, majd amikor a Szíriai Amerikai Orvosi Társaság (Sams) által támogatott afrini kórházba szállították, világra hozta kisfiát, Adnant.


Dima és a férje most egy sátorban laknak kilenc unokaöccsükkel és unokahúgukkal    Fotó: SAMS


A fiatal édesanya és újszülött gyermeke visszatért a romos otthonába, ám a ház három nappal később teljesen összeomlott. Mindketten a romok alá kerültek, ám ismét sikerült kimenekíteni őket. Adnant a mentők kritikus állapotban, súlyos kiszáradásban és sárgaságban vitték vissza Afrin al-Sifa Kórházába, Dimát pedig súlyos alsó végtagsérüléssel látták el.

Dr. Abdulkarim Huszein al-Ibrahim gyermekorvos a WhatsApp-on keresztül a BBC-nek elmondta, hogy a baba jól reagált a kezelésre. „Adnan állapota jelentősen javult. Csak etetjük, és a többi szükségletét intravénás csepegtetőkön keresztül biztosítjuk” – árulta el az orvos. A Sams által közzétett videofelvételek azt mutatják, hogy Adnan békésen alszik egy inkubátorban, és a csuklóját egy csepegtetőre akasztották.


Jindayrisban egy édesanyát és újszülött gyermekét az elmúlt héten kétszer is ki kellett menteni a földrengés miatt összeomló otthonuk romja alól     Fotó: SAMS


Dimát ismét kiengedték a kórházból, és egy sátorban él férjével, Abdul Majiddal és kilenc unokaöccsükkel és unokahúgukkal. Az édesanya minden egyes nap Afrinba utazik, hogy meglátogassa Adnant a kórházban. És abban reménykedik, hogy harmadszor már nem kísértik meg a sorsot…

Mindeközben átlépte a 40 ezret a február 6-i törökországi és észak-szíriai földrengések halálos áldozatainak a száma. Törökországban legkevesebb 35 418 ember vesztette életét a szerencsétlenségben. Szíriában 5900 halottról tudni.


Főkép forrása:
SAMS
Címkék:
#Földrengés

További cikkek