393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci-vb: elhervadt a tulipán, elődöntőben a Messi vezette argentinok

10perc.hu
2022. 12. 09.
Foci-vb: elhervadt a tulipán, elődöntőben a Messi vezette argentinok

A 2–2-re végződő 120 perc után Argentína büntetőkkel 4–3-ra legyőzte Hollandiát, és bejutott a legjobb négy közé.

Noha abszolút nem úgy indult, ám végül a katari labdarúgó-világbajnokság talán legizgalmasabb meccse kerekedett az argentinok és a hollandok csatájából. Minden volt itt, ami a sportághoz tartozik, és az is, amit nagyon messze szeretnénk látni tőle.

Ott volt például Lionel Messi, aki ezúttal igazi vezére volt válogatottjának. Adott egy olyan gólpasszt, amit csak ő tud a világon, majd értékesített egy büntetőt, tömte jobbnál jobb labdákkal a társait. Aztán a találkozó végén, a büntetőpárbajban ismét belőtte a maga 11-esét.

Ott volt, igaz csereként a pályán Wout Weghorst, és a hórihorgas holland csatár duplázott – belőve többek között a vb vélhetően leghihetetlenebb gólját –, majd a 11-eseknél sem hibázott. És ott volt az a Teun Koopmeiners, aki a 101. percben, az utolsó pillanatban olyat húzott, amiről évtizedek múlva is beszélni fogunk.

A brazil kaputól 18 méterre végzett el egy szabadrúgást, ám ahelyett, hogy rálőtte volna, a felugró sorfal mellett álló Weghorstnak passzolt, aki bevágta a ledermedt dél-amerikai védők között a labdát. Ezt tényleg csak a legnagyobbak tudják, merik megtenni, ám ilyen kiélezett szituációban…

Aztán a pályán volt a két Martínez. Az argentin kapuban Emiliano Martínez, aki igazából a büntetőpárbajig nem is tűnt fel, ám ott kivédte az első két holland tizenegyest, amivel döntő szerepet vállalt a sikerben. Elől pedig Lautaro Martínez, aki talán még a gólvonalról sem tud ezen a vb-n gólt lőni. Erre elvállalta az utolsó, sorsdöntő 11-es lövését, és a világ legtermészetesebb módján bevágta.


Lionel Messi ezúttal igazi vezére volt válogatottjának     Fotó: DPPI Media/Nigel Keene


Aztán ott volt a pályán Leandro Paredes, akinek egy idő után nem kellett volna ott lennie. Ugyanis előbb kis híján a lelátóra rúgta a mellette elhúzó hollandot, majd teljes erővel belebikázta a labdát a holland kispadba. Ugyan nem talált el senkit, ám majdnem tömegverekedés tört ki emiatt, másrészt a játékvezető akár mindkét megmozdulása miatt piros lapot adhatott volna.

És igen, ott volt a spanyol játékvezető, Lahoz, akiről mindenki tudta, hogy egy magamutogató bíró, aki szeret a középpontba kerülni. Elképesztően színpadiasan, rengeteg hibával vezette a meccset, némi túlzással még a nézőknek is sárga lapot adott. Összesen kiosztott 16 (!) lapot, még a büntetőpárbajban is talált valakit, akinek adhatott egyet.

Argentína története során immár hatodszor elődöntős, és ha számít valamit, akkor az eddigi öt alkalommal mindig bejutott a döntőbe.

Világbajnokság, negyeddöntő
Hollandia-Argentína 2-2 (0-1, 2-2) – büntetőkkel 3-4
Katar, Luszail, Luszaili Nemzeti Stadion, 88 ezer néző. Jv.: Lahoz (spanyol)
Hollandia: Noppert – Dumfries, Van Dijk, Timber, Aké, Blind (L. de Jong, 64.) – Gakpo (Lang, 113.), De Roon (Koopmeiners, a szünetben), F. de Jong, Bergwijn (Berghuis, a szünetben) – Depay (Weghorst, 78.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal.
Argentína: E. Martínez – Molina (Montiel, 106.), Romero (Pezzella, 78.), Otamendi, Li. Martínez (Di María, 112.), Acuna (Tagliafico, 78.) – Mac Allister, De Paul (Paredes, 67.), Enzo Fernández – Messi, J. Álvarez (La. Martínez, 82.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni.
Gólszerző: Weghorst (83., 90+11.), ill. Molina (35.), Messi (73. – 11-esből)

Főkép forrása:
DPPI Media/Nigel Keene

További cikkek