EUR: 380,60 Ft
USD: 351,33 Ft
CHF: 381,92 Ft
GBP: 433,01 Ft
RON: 76,92 Ft
RSD: 3,24 Ft

Mai névnap:

Fityiszt kapott a közszféra – a beígért 25 százalékos béremelésből nem lett semmi

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

A kormány egyelőre nem talál pénzt a kormánytisztviselők és köztisztviselők béremelésére, holott az érdekképviseletek találtak réseket a költségvetés falán.

Ülést tartott a Miniszterelnökség épületében a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) honlapján tette közzé az ülésén elhangzottakat.

Ennek legfontosabb témája az állami és önkormányzati közigazgatási munkavállalók 2023. évi bérfejlesztése. A szakszervezeti vezetők és az önkormányzati szövetségek képviselői nem nagy reménnyel ültek le tárgyalni, de ezt a keveset is hamar elvesztették.

Dr. Bordás Gábor közigazgatási államtitkár (Miniszterelnöki kormányiroda) rögtön a tanácskozás elején elmondta, hogy a háborús helyzet, annak következtében keletkező energiaválság és az elszabaduló infláció miatt nincs lehetőség az ágazat béremelésére. Hozzátette, jelenleg még azt sem tudják, miként és mikor kerülhet sor a közszférában dolgozók bérrendezésére.


Ülést tartott a Miniszterelnökség épületében a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum     Fotó: MKKSZ


A jelenlévő szakszervezeti vezetők nem adták fel, érvekkel küzdöttek a béremelésért. Boros Péterné, az MKKSZ elnöke megerősítette az eddigi követeléseket. Utalva az áremelkedésekre kijelentette, nem tudják elfogadni, hogy a közszolgálat kimarad a béremelésekből.

„A tavalyi reálkereset csökkenés ezen a területen a KSH szerint is tíz százalék volt! A nullát nem tudjuk elfogadni. Tavaly júliusban kértük a húsz százalékos béremelést, melynek éves hatása tíz százalék lett volna. Ez lehetett volna egy tizenharmadik havi bér is. Erre nem kaptunk még választ sem. Most már huszonöt százalékos emelést követelünk, a diplomás bérminimumot és a sztrájktörvény módosítását” – közölte Boros Péterné.

Dr. Taskovics István elmondta, hogy óriási az elégedetlenség, ugyanis a kormány igent mondott a kormánytisztviselői elszegényedésére. „Vannak javaslataim arra, hogyan lenne fedezet a bérekre a költségvetésben, ilyen például a kilenc százalékos társassági adó megemelése tizenegy százalékra. Vagy ott van a határon túli sportegyesületek támogatása a mostani válságban is. Ha oda jut, akkor nekünk is jusson bérekre” – fogalmazott a TBDSZ elnöke.