393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Figyelj! Így lehet a kertedben egész nyáron bámulatos a gyep!

10perc.hu
2021. 04. 03.
Figyelj! Így lehet a kertedben egész nyáron bámulatos a gyep!

A fű magától nem lesz bársonyos haragoszöld, és sokkal több energiát kell rá fordítani, mint a többi növényre.

A hosszú, sötét, téli hónapok után újra itt a tavasz, és ezzel egyidejűleg a természet is újra életre kel. Nem kevés feladattal jár ez a kertes házban élők számára, hiszen sok mindenre kell egyszerre odafigyelni, de a legtöbben részben vagy teljes egészében kihagyják a gyepápolási teendőket, mondván: a fű magától is szép tud lenni, nincs szüksége törődésre. Ez viszont egy olyan tévhit, amit el kell oszlatni.

A 10perc.hu kérdésére Molnár Gábor Éva kertészmérnök elárulta, hogy a téli időjárási körülmények között a gyep is ugyanolyan igénybevételnek van kitéve, mint az örökzöldek, ami után regenerálódnia kell, és ebben mi magunk is szerepet kell hogy vállaljunk. Ugyanakkor az is tény, hogy a gyepápolás kezdetét nem lehet napra pontosan behatárolni, hiszen az nagyban függ a hőmérséklet-változástól. Éppen ezért fontos időben felkészülni a folyamatokra, és már kora tavasszal szükséges beszerezni a megfelelő eszközöket, tápanyagokat, talajjavítókat.



„Tavasszal első körben késes gyepszellőztető géppel kell meglazítani a talajt. Ez a szerkezet akár fél centiméterre is felkarcolja a talaj felszínét, ezáltal újrasarjadásra készteti a fűszálakat. Az elhalt részektől, a képződött filcrétegtől ily módon megszabadulunk” – magyarázta a szakember, aki hozzátette, nagy hibát követ el az, aki a gyepszellőztetéssel lezártnak tekintik a munkát, mert az önmagában nem sokat ér.

Ugyanis ilyenkor nyitott a talaj, ez a legalkalmasabb időpont elvégezni a talajjavítók kiszórását és a gyep tápanyagozását, az esetleges betegségek megelőzése és a gyep regenerálódása érdekében. A tápanyagozással nagyon könnyen rásegíthetünk a gyep regenerálódására, ami már egy középkategóriás kertnél is igen látványos eredményt tud hozni. Ebben a folyamatban erősítjük meg a növény és a talaj kapcsolatát, aminek köszönhetően azt a haragoszöld színt kapjuk kertünkben, amit mi, magyarok imádunk.



„Teljesen felesleges elszórni bármilyen tápanyagot a gyepben, ha nem is tudjuk, mi okozza a sárgulást. Fel kell előtte mérni, hogy mire van szüksége a fűnek, majd ezek megértése után kell továbblépni. Nem véletlenül ajánlom mindenkinek, hogy forduljon szakemberhez a kert tavaszi újraélesztésénél” – tette hozzá Molnár Gábor Éva.

Főkép forrása:
10perc.hu

További cikkek