EUR: 369,42 Ft
USD: 345,38 Ft
CHF: 379,21 Ft
GBP: 428,55 Ft
RON: 74,38 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

Figyelem! Így kell elriasztani a kertedből a kullancsot!

Otthon
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: 10perc.hu

Magyarországon a kullancsok a legveszélyesebb vérszívók közé tartoznak, hiszen számos súlyos betegség kórokozóit terjeszthetik, amelyek emberre és állatra is veszélyesek.

Szinte mindenki retteg hazánk legveszélyesebb vérszívóitól, a kullancsoktól, amik bárhol előfordulhatnak, mivel a fűben élnek, így nemcsak az erdőkben, hanem sajnos a kertünkben is megtalálhatóak. Az otthonokesmegoldasok.hu segítségével összeszedtük azokat a tanácsokat, melyek segítségével esetleg távol tarthatod a kullancsokat a kertedből.

A kullancsok a nagy füves és bozótos területeket kedvelik, így az egyik leghatásosabb módszer a távoltartásukra a rendszeres fűnyírás. Fontos, hogy mindenhol vágjuk rövidre a füvet, ne hagyjuk ki a kert egyik szegletét sem. Ebben segítségünkre lehet egy szegélynyíró, amit mindenféleképpen érdemes beszerezni.

Érdemes a permetezést is bevetni ellenük, mégpedig olyan permetszerekkel, amelyek a kullancsok ellen is hatásosak. A permetezést május végén, június elején célszerű elvégezni, ugyanis ilyenkor vannak lárva állapotukban, amikor a leginkább sebezhetőek.A kullancsok az árnyékos, nyirkos helyeket kedvelik legjobban, így jó megoldás ellenük, ha minél inkább lecsökkentjük az ilyen jellegű helyeket a kertben. Metsszük meg a fákat és bokrokat rendszeresen, hogy minden jól szellőző, napfény által elérhető legyen. Figyelem, a nedves fa felületeken is szeretnek megtapadni a vérszívók.

Az apró emlősök, például patkányok, sünök vagy nyestek, rengeteg kullancsot hordoznak. Ha ezeket téglakerítéssel vagy más hatékony határolóval távol tartjuk, akkor jóval kevesebb kullancs fog a kertbe kerülni, majd ott letelepedni.