395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Feszült a helyzet az oroszbarát szakadárok által körülvett Molovata Nouában – moldovai riport a Dnyeszter túlpartjáról

10perc.hu
2023. 03. 07.

Csak egy szikra kell a robbanáshoz, és Kelet-Európában egy újabb háború törhet ki Moldovában az elszakadni vágyó oroszbarát terület és a kontinens legszegényebb országa között.

Ukrajna déli határától nem messze több száz orosz katona őrzi azt a hatalmas, még a Szovjetunió felbomlása óta itt tárolt hadianyagokat a Moldovától elszakadni akaró oroszbarát szakadár régióban. A Dnyeszteren túl, ahol sokan attól tartanak, hogy harapófogóba kerülhetnek, ha az ukránok és az anyaország hadserege támadásra szánja el magát.

Az elmúlt hetekben Oroszország, Ukrajna és Moldova között felröppentek a vádak Moldova destabilizálására irányuló állítólagos összeesküvések miatt. Dorin Recean, Moldova miniszterelnöke kijelentette, hogy az orosz csapatokat ki kell utasítani a térségből, miközben Maia Sandu elnök arra figyelmeztette a világot, hogy Moszkva az ország nyugatbarát kormányának megdöntését tervezi.

Oroszország eközben az ukrán erők "hamis zászlós" támadását vizionálta, és bejelentette, hogy a Dnyeszteren túli csapatai elleni támadást maga Oroszország elleni támadásnak tekint. Számos nyugati elemző rámutatott már arra, hogy Transznisztria – vagyis a Dnyeszteren túli szakadár „állam” – újabb támadási lehetőséget ad Oroszországnak Ukrajna felé, amivel az ukrán csapatokat eltávolíthatja az egyre véresebb harcok más frontvonalairól.

A BBC stábja abba a Molovata Noua nevű faluba jutott el az 1992-es moldovai polgárháború veteránjainak köszönhetően, amely elől szinte elszívják a levegőt az oroszbarát szakadárok. Ugyanis a település az egyetlen olyan moldovai rész a Dnyeszteren túl, amit nem a szeparatisták irányítanak. nem véletlen tartanak attól az itt élők, hogyha valamilyen konfliktus tör ki, annak elsősorban ők isszák meg a levét.

Az itteni idősebb férfiak közül sokan harcoltak az oroszbarát szakadárok ellen ezért a földért 30 évvel ezelőtt. Most egyre többször jut az eszükbe, vajon kell-e még fegyvert fogniuk a hazájukért. A brit lap tudósítói éppen akkor jártak Molovata Nouában, amikor vagy két tucat háborús veterán tartotta a zarándoklatát a polgárháború moldovai hőseinek emlékére.



„Szerencsések vagyunk, hogy Ukrajna a honvédő harcával jelenleg megvéd minket. De nem titok, ha Moldovában újra kitör a háború, készek vagyunk újra fegyvert ragadni" - mondta egyikük, a 62 éves Vlad Untila. Autókonvojuk egy elhagyatott földúton halad Molovata Nouából át a szakadár oroszbarát területre. Most is ugyanúgy haladnak előre, mint 30 éve.

„Nézze meg, hogyan bámulnak ránk" – morogta Vlad, miközben autója az orosz ellenőrzőponthoz közeledik. Ám azok nem tesznek semmilyen ellenséges lépést a veteránokkal szemben, nem törődnek azzal, vajon milyen céllal érkeztek a területükre.

„Itt harcoltunk - ez az egész egy csatatér volt" – mutatott körbe Vlad a fákkal körül ölelt mezők felé. „Nagyon nehéz mindnyájunknak ez a megemlékezés, hiszen ez a saját hazám, ahol mégsem járhatok szabadon” – tette hozzá egy másik idős férfi, Constantin. Majd előkerülnek a borosüvegek, és koccintanak az elhunyt bajtársaik emlékére.

„Mindketten mesterlövészek voltunk Vaseával. Arról a dombról lőttek ránk, egy tankból. Az egyik repeszdarab a nyakán találta el. A földre esett, és a karjaimban halt meg” – emlékszik vissza Vlad. Miközben a veteránok elhaladnak egy helyi moldovai iskola mellett, a diákok kijöttek köszönteni őket igazgatónőjük, Tatiana Rosca vezetésével.

Egyik tanítványa azt mondta, kész fegyvert fogni, ha újra kitör a konfliktus, ahogy apja és nagyapja tette három évtizeddel ezelőtt. Ám nem titok, az itt élők szembesültek azzal, mennyire más az élet a Dnyeszter túloldalán, Moldovában, és mennyire más a Moszkva által támogatott területeken.



Főleg az orosz gáz vonatkozásában. Ugyanis amíg a szakadár régióban olcsó az energia ára, és ami a legfontosabb, az oroszok folyamatosan szállítanak gázt, addig az ukrajnai háború kezdete óta a gazdasági szakadék az ország többi részéhez képest tovább nőtt, miután Moszkva tavaly leállította a Moldovába irányuló gázszállítását.

„Őszinte leszek. Nagyon nehéz meggyőzni az embereket arról, hogy Moldovában jobb az élet, ha az itteni gáz árának töredékét fizetik. Nem beszélhetünk a szabadságról és egy jobb életről, amikor azt mondjuk nekik, hogy menjenek át a folyón, de ott fizessenek harmincszor többet a számláikért” – mondta Molovata Noua polgármestere, Oleg Gazea. Halkan hozzátette, az embereket, a támogatásukat egyszerűen megvásárolják az olcsó gázzal.

Vannak, akik itt szilárdan hisznek abban, hogy Moszkva nem jelent katonai fenyegetést a hazájukra, hanem gazdasági szövetségese Moldovának. Ők úgy gondolják, Maia Sandu elnök az, aki a Nyugathoz való közeledésével háborút provokál Oroszországgal.

A zarándokútjukat a falu főterén fejezték be a veteránok, akik vörös szegfűt helyeztek el az itteni csaták elhunytjainak emlékművénél. Az oroszbarát szeparatisták elleni küzdelem óta eltelt években gyermekeik orosz katonák, orosz nyelv és orosz gazdasági támogatás mellett nőttek fel.

De velük mi lesz, ha itt is dörögni kezdenek ismét a fegyverek…

Főkép forrása:
BBC/Lucy Williamson

További cikkek