392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A férfiak majd 40 százaléka meg sem éri, hogy nyugdíjba menjen

10perc.hu
2022. 06. 18.
A férfiak majd 40 százaléka meg sem éri, hogy nyugdíjba menjen

Az Eurostat minapi statisztikája szerint a most születő magyar fiúk 61,6, a lányok 63,5 egészséges évre számíthatnak, azaz a többség valamilyen „nyavajával” kezdi meg a nyugdíjas éveit.

Igencsak drámai képet festett a mai nyugdíjas rendszerről Karácsony Mihály. A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke a Népszavának adott interjújában elmondta, hogy a mostani rendszer egyik legnagyobb hibája, hogy a nyugdíjba vonulás időpontját a születéskor várható élettartam alapján határozzák meg.

Úgy véli a szakember, hogy az emberek azt természetesnek tartják, ha egy öreg autó nem megy át a műszaki vizsgán, akkor ki kell vonni a forgalomból, de azt nem, ha a beteg honfitársaink a korhatár előtt elmehessenek nyugdíjba.

Szavait egyébként alátámasztja az Eurostat minapi statisztikája, miszerint a most születő magyar fiúk 61,6, a lányok 63,5 egészséges évre számíthatnak. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy a nyugdíjba vonulók nagy része már nem teljes értékű munkaerő.



És ennek ellenére emelni akarják a nyugdíjkorhatárt, holott Magyarországon a férfiak 38 százaléka nem éli meg a nyugdíjazást. Ráadásul amíg a nettó átlagkereset 352 ezer forint, az átlagos nyugdíj ennek kevesebb mint fele, mindössze 164 ezer forint.

Karácsony Mihály elfogadhatatlannak nevezte, hogy míg a fővárosban 179 ezer, Szabolcsban csupán 134 ezer a nyugdíjátlag. A kialakult helyzet pillanatnyi megoldásaként azt javasolja, hogy az ország térjen vissza a 90-es években alkalmazott bérindexálásra, azaz az előző évi átlagbér emelkedés mértékének feleljen meg a nyugdíjak éves emelkedése is.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek