392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ferenc pápa: „Itt az idő, hogy megszűnjön a közöny”

10perc.hu
2021. 11. 12.
Ferenc pápa: „Itt az idő, hogy megszűnjön a közöny”

A katolikus egyházfő a szegényeket oltalmazó Tours-i Szent Márton ünnepének másnapján látogatott Assisibe, a szegénységi fogadalomban élő Szent Ferenc városába.

Az egyház vasárnap tartja meg a Szegények Világnapját, amelyet Ferenc pápa vezetett be 2016-ban. Ez alkalomból mondott beszédet a katolikus egyházfő az umbriai Assisiben, ahol ötszáz rászorulóval találkozott. Mint mondta, gyakran előfordul, hogy egyeseknek a szegények látványa zavaró és nehezen elviselhető, gyakran hallani, hogy maguk a szegények felelősek helyzetükért.

„Eljött az ideje, hogy felnyissuk szemünket az egyenlőtlenséggel szemben, amelyben oly sok család él, itt az idő, hogy feltűrjük az ingujjat, és munkahelyteremtéssel visszaszolgáltassuk méltóságukat. Itt az idő, hogy megtörjön a közöny, és ismét felfedezzük a találkozás és párbeszéd szépségét” - fogalmazott a pápa az assisi Angyalos Szűz Mária-bazilikánál mondott beszédében.



Ferenc pápa megjegyezte, hogy a szegényeknek nem csak élelemre és meleg italra, hanem elsősorban a lelki kirekesztés felszámolására van szükségük. Az egyházfőt ötszáz rászoruló várta, akik Európa több országából érkeztek. A szegény vándorokat jelképező köpenyt és vándorbotot adtak át neki.

Nyolcan tanúságtételt tettek, közöttük egy Afganisztánból elmenekült egyetemista lány, egy szegények között önkéntesként dolgozó párizsi házaspár, egy spanyol férfi, aki börtönben töltött évek után megtért, továbbá egy lengyel férfi, akinek a kábítószer rabságából sikerült megszabadulnia. A szegények Assisiben ünnepi ebédet kaptak, és fejenként egy-egy ruhacsomagot, környezetbarát árucikkekkel és újramosható szájmaszkkal.

Főkép forrása:
vaticannews.va

További cikkek