393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Fehéroroszország: börtönnel a szabad média ellen

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 02. 24.

Egy belarusz bíróság két év letöltendő börtönbüntetést szabott ki két fiatal televíziós újságírónőre, akik a tavalyi Lukasenko-ellenes tüntetésekről forgattak az országban. Ez az első hosszabb időtartamú büntetés a független média elleni kemény fellépés jegyében.

A hónapokon át tartó belarusz tüntetéssorozat fő követelése a hatalmát a tüntetők szerint választási csalással megőrizni kívánó Alekszandr Lukasenko elnök távozása. A választási eredmény manipulálása miatt kirobbant országos tiltakozáshullám legkevesebb 4 halálos áldozathoz és emberek tízezreinek bebörtönzéséhez vezetett a Putyin orosz elnök közeli szövetségesének tekintett Lukasenko által uralt országban.

A belarusz elnök múlt héten bejelentette, hogy országa győzedelmeskedett a külföldi intervenció felett. A tüntetések – nem kis részben a hideg idő beállta miatti – alábbhagyásával a hatóságok büntetőügyek sorát indították el a korábbi résztvevők ellen. Közülük számosan sajtómunkások: jelenleg 11 újságíró van őrizetben a független Belarusz Újságírók Szövetsége jelentése szerint.


A hónapokon át tartó belarusz tüntetéssorozat fő követelése a hatalmát a tüntetők szerint választási csalással megőrizni kívánó Alekszandr Lukasenko elnök távozása    Fotó: CNN


A 23 éves Darja Chultsova és a 27 éves Katyerina Bahvalova novemberben filmezett az országban egy Lukasenko-ellenes tömegdemonstráció kapcsán, mely a Belaruszban 2020 augusztus 9-én lezajlott elnökválasztás hivatalos eredményének társadalmi elutasítása miatt robbant ki tavaly augusztusban.

Őrizetbe vették őket munkájuk végzése közben, idén februárban pedig kezdetét vette a bírósági szakasz ügyükben. Az első tárgyalás során mindketten tagadták, hogy bűnösök lennének az ellenük felhozott vádakban. A novemberi tüntetésen élő közvetítéssel arra ösztönözték az embereket, hogy tömegdemonstrációkon vegyenek részt Lukasenko elnök lemondását követelve, ezzel pedig veszélyeztették a közrendet Belaruszban.


A kirobbant országos tiltakozáshullám legkevesebb 4 halálos áldozathoz és emberek tízezreinek bebörtönzéséhez vezetett     Fotó: CNN


Chultsova és Bahvalova a lengyelországi székhelyű Belsat televíziós csatorna munkatársai. Egy olyan tüntetésen való forgatásért vették őket őrizetbe, melyet egy korábban letartóztatott demonstráló, a 31 évet élt Roman Bondarenko feltételezett erőszakos halála miatt szerveztek. „Élőben számoltam be ezekről az eseményekről, ezért börtönbe vetettek koholt vádak alapján” – mondta el Katyerina Bahvalova az utolsó szó jogán, az ítélethirdetés előtt a bíróságon.

Az augusztusi belarusz elnökválasztás EU-által elismert győztese, a rezsim által nyugat-európai száműzetésbe kényszerített Svetlana Tyihanovskaja becsületes újságíróknak nevezte a két fiatal újságírónőt a Telegram csatornán közzétett bejegyzésében. Tudjuk, hogy nem fogunk rácsok mögé zárva, ketrecben élni. Ki fogjuk harcolni az igazság és a szabadság érvényesítését – írta Tyihanovskaja.


A belarusz elnök múlt héten bejelentette, hogy országa győzedelmeskedett a külföldi intervenció és a tüntetők felett    Fotó: CNN


A zsurnaliszták elleni büntetőpert széles körben utasították el a nyugati országok és jogvédő csoportok. Az Egyesült Államok válaszképpen 43 fővel bővíti azon belarusz tisztségviselők listáját, akikkel szemben beutazási vízum szigorításokat léptetnek életbe. Belarusz bátor népe mellett állunk, támogatjuk jogukat a szabad és tisztességes választásokhoz – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A szomszédos Lengyelország elnöke általános amnesztiára vonatkozó felhívást tett közzé, míg az EU külpolitikai szóvivője közölte, az Unió erősen elítéli a börtönbüntetés kiszabását, szégyenteljes fellépésnek nevezve az újságírók elleni bírósági eljárás lefolytatását.

Főkép forrása:
CNN

További cikkek