393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A februári földrengés Erdogant is elsodorhatja a hatalomból – A választási csalás az egyetlen esélye a török elnöknek?

10perc.hu
2023. 03. 29.

Alapvetően azt gondolják az emberek a helyi felmérések szerint, hogy a több mint 50 ezer halálos áldozattal járó természeti katasztrófa óta jelentősen nőtt az esélye az elnökváltásnak.

Nagy változást hozhat a májusi elnökválasztás Törökországban: a két évtizede regnáló elnök, Recep Tayyip Erdogan a közvélemény-kutatások szerint egyelőre vesztésre áll a közös ellenzéki jelölttel, Kemal Kilicdarogluval szemben.

Az elmúlt 2-3 hétben készült felmérések között egy olyan sincs, amely Erdogant hozta volna ki győztesnek: jellemzően 54 százalékos esélyt adnak az ellenzéki jelöltnek és 46-ot a jelenlegi elnöknek. Ez nem leküzdhetetlen hátrány, de mégis, az esélyek egyelőre azt valószínűsítik, hogy Erdogan bukni fog. Alapvetően azt gondolják az emberek, hogy a földrengés óta jelentősen nőtt az esélye az elnökváltásnak.



Erdogan alatt teljesen kisiklott az ország monetáris politikája, nagy a gazdasági instabilitás. A befektetők nem szeretik az unortodox utat. Az infláció szárnyal, a hivatalos adatok szerint 85 százalék felett is járt. A lírát mesterségesen tartják erősen, pedig az elmúlt éveket a széteső török pénz jellemezte – változás nélkül ennek folytatódására lehet számítani – írta a hold.hu.

Persze nagy kérdés, hogy egy ilyen, Erdogan által kiépített hatalommal rendelkező országban el lehet-e csalni a választást. „Kívülről sokan gondolják azt, hogy igen és kizárt, hogy egy ennyire nagyhatalmú vezető ne tudná úgy alakítani a választást, hogy a népszerűségéhez képest jobb eredményt érjen el” – jelentette ki Cser Tamás, a HOLD Alapkezelő vezető részvényportfólió-kezelője.


Alapvetően azt gondolják az emberek, hogy a földrengés óta jelentősen nőtt az esélye az elnökváltásnak     Fotó: BBC


Ugyanakkor a helyiek azt mondják, hogy egy választási csalás nem működne Törökországban. Azzal érvelnek, hogy a szűk három évvel ezelőtti isztambuli önkormányzati választáson született szoros ellenzéki győzelem után – amit Erdogan nem fogadott el, és választási csalásra hivatkozva új voksolást rendeltek el – csak még nagyobb vereséget szenvedett a kormánypárt, és óriási felháborodás lett az ügyből.

Májusban nemcsak elnök-, hanem parlamenti választást is tartanak, egy időben. Mindkettőben rosszul áll az elnök, de lehet, hogy a parlamentben még rosszabbul, hiszen a hatpárti ellenzéken kívül a tízszázalékos kurd párt is tényező. Ám Cser Tamás úgy véli, a két választás elvesztésétől a megosztott hatalmi helyzet kialakulásán át az Erdogan-párt teljes győzelméig minden forgatókönyvre van esély.

Főkép forrása:
Al Jazeera
Címkék:
#földrengés

További cikkek