392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ezer ősfából épül újjá a Notre Dame

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 03. 10.
Ezer ősfából épül újjá a Notre Dame

A templomtorony eredeti formájában kerül helyreállításra, pontosan olyan lesz, mint amit Eugéne Viollet-le-Duc a 19. században megtervezett.

Több száz éves tölgyek kivágásáról döntött a francia kormány a 2019-ben tűzvész áldozatául esett párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítése érdekében. Az ősfák kiszárított törzsei a tűzvész nyomán leomlott 96 méter magas Huszártorony, valamint a megrongálódott kereszthajó födémszerkezetének helyreállításához kellenek.

Egy Le Mans közelében található egykori királyi erdő, Domaine de Berce adja majd fáit Franciaország és Párizs egyik meghatározó jelképe, a Notre-Dame székesegyház újjászületéséhez. Macron elnök tavaly nyáron jelentette be, hogy a templomtorony eredeti formájában kerül helyreállításra: pontosan olyan lesz, mint amit Eugéne Viollet-le-Duc a 19. században megtervezett.



A fák kivágása hétfőn kezdődött, összesen ezer tölgyre lesz szükség a székesegyház megrongálódott részeinek rendbetételéhez. A torony súlyát egy 18 méter hosszú fagerendának kell megtartania Ehhez belül is ép, sértetlen fatörzsekre van szükség, mondta el Aymeric Albert, a Berce-i erdő illetékes bizottságának kereskedelmi igazgatója. Március végéig mind az ezer fát kivágják, mielőtt a tölgyek igazán életre kelnének a tavasz beköszöntével. Így elkerülhető, hogy a törzsek túlságosan nedvesek legyenek. A fák értéke mintegy 15.000 euró egyenként, 12-18 hónapig kell majd lefektetve száradniuk, mielőtt méretre vágnák őket.

Az igazgató tájékoztatása szerint az elmúlt két évszázad felelős erdőgazdálkodásának eredménye a kiváló minőségű faállomány rendelkezésre állása. A berce-i erdő a francia haditengerészetet látta el faanyaggal korábban. A fák kivágása lehetőséget teremt a tölgyek új generációjának. 200 év múlva újra olyan lesz ez az erdő, mint most - idézi a Reuters a szakembert.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek