EUR: 388,21 Ft
USD: 361,93 Ft
CHF: 394,09 Ft
GBP: 442,03 Ft
RON: 78,81 Ft
RSD: 3,31 Ft

Mai névnap:

"Ez az invázió egy támadás a közös lelkiismeret ellen is" – egy éve rohanta le Oroszország Ukrajnát

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Twitter/NEXTA

Az ENSZ Közgyűlése határozatban sürgeti a harcok lezárását Ukrajnában és az orosz csapatok kivonását.

Hosszas, kétnapos vita után az ENSZ Közgyűlése a tagállamok háromnegyedének támogatásával – a dokumentumot 141 ország képviselője szavazta meg – elfogadta az ukrajnai békét sürgető határozatot. Ebben felszólítják Oroszországot, hogy azonnal, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja ki katonai erőit Ukrajna nemzetközileg elismert területéről.

A határozatot 7 ország utasította el, Oroszország mellett Fehéroroszország, Észak-Korea, Szíria, Mali, Eritrea és Nicaragua. A szavazáson 32 állam tartózkodott, Kína és India mellett többi között Dél-Afrika, Pakisztán, Afrika és Közép Ázsia országainak túlnyomó része.


Az ENSZ Közgyűlése a tagállamok háromnegyedének támogatásával elfogadta az ukrajnai békét sürgető határozatot      Fotó: MTI/EPA/AFP/Timothy A. Clary


A rendkívüli ülés szerdai megnyitásakor Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára úgy fogalmazott, hogy "ez az invázió egy támadás a közös lelkiismeret ellen is", az évfordulót pedig gyászos mérföldkőnek nevezte Ukrajna és a nemzetközi közösség számára.