EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Eutanázia! Elaltatták a saját kérésére az öt gyermekét meggyilkoló belga nőt

Nagyvilág
10perc.hu
4 hete
Kiemelt kép: Murderpedia

Belgiumban nemcsak a halálos betegek, hanem az elviselhetetlen pszichikai állapotban szenvedők is kérhetik a kegyes halált.

Genevieve Lhermitte tizenhat esztendővel ezelőtt, 2007. február 28-án megölte a fiát és négy lányát Nivelles városában, miközben apjuk távol volt. Tettét követően megpróbálta kioltani a saját életét, ám nem sikerült végeznie magával, inkább kihívta a mentőket, akik kórházba szállították – írta a BBC.

Az 56 éves nőt 2008-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, majd 2019-ben kiengedték a börtönből és egy pszichiátriai intézetbe szállították. Azóta tartózkodott ott, és beadvánnyal fordult a hatóságokhoz, hogy szeretné, ha elaltatnák.

Belgiumban nemcsak a halálos betegek, hanem az elviselhetetlen pszichikai állapotban szenvedők is kérhetik a kegyes halált, akik gyógyíthatatlanok. Egy feltétele van mindennek, hogy a kérvényező tudatában legyen a döntésének és képes legyen a kérését megindokolni.


Az 56 éves nőt 2008-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték     Fotó: RTBF.be


Az ötszörös gyilkos ügyvédje bejelentette, Genevieve Lhermitte mindenben eleget tett az előírásoknak, és az összes szükséges orvosi véleményt is összegyűjtötték. Emilie Maroit pszichológus azt mondta az RTL-TVI csatornának, hogy Lhermitte valószínűleg úgy döntött, hogy február 28-án hal meg, a gyermekei iránti szimbolikus gesztussal.

"Az is lehet, hogy csak így akarta befejezni azt, amit a gyilkosságok után elkezdett, amikor véget akart vetni az életének" - mondta a pszichológus.

Belgium 2014 óta engedélyezi az eutanáziát, hogy azokat a gyermekeket – itt szülői beleegyezés szükséges – és a felnőtteket segítsenek a halálba, akik súlyosan betegek és súlyos fájdalmaik vannak. 2022-ben mintegy 2966 ember halt meg eutanáziával Belgiumban, ami 10%-os növekedés 2021-hez képest. Továbbra is a legtöbben a rákos betegségben szenvedők közül kérelmezik a kegyes halált.