EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Európa legmelegebb októbere volt az idei

Életmód
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A globális szárazföldi és óceáni felszíni átlaghőmérséklet 0,85 Celsius-fokkal emelkedett a 20. század átlaga fölé, és ez volt a 4. legmagasabb októberi átlaghőmérséklet az elmúlt 141 évben.

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) Országos Környezeti Információs Központjának (NCEI) kutatói szerint a Föld egészét tekintve is a legmelegebbek közé tartozott az elmúlt hónap, a rendszeres mérések kezdete óta ez volt a negyedik legmelegebb október. AZ NCEI tudósainak statisztikai elemzése szerint a 2020-as év nagy valószínűséggel a három legmelegebb év közé fog kerülni.

Afrika számára ez a második legmelegebb október a regionális mérések 1910-es kezdete óta. Európa és Ázsia számára ez volt a legmelegebb januártól októberig tartó időszak a mérések kezdete óta, míg Dél-Amerika és a karibi térség számára a második legmelegebb. A világ tíz legmelegebb októbere 2005 óta történt, a legmelegebb hét október pedig az elmúlt hét évre esett (2014 és 2020 között).


A Föld egészsét tekintve a valahavolt egyik legmelegebb októberén vagyunk túl, igaz, volt olyan hely is, ahol elkelt bizony a sál    Fotó: freepik.com


Az év eddigi, januártól októberig tartott időszaka a második legmelegebb volt: az északi-sarkvidéki jégtakaró mérete történelmi mélypontra csökkent a hónapban. Az év eddig eltelt időszakában a globális szárazföldi és óceáni felszíni átlaghőmérséklet 1 Celsius-fokkal emelkedett a 20. század átlaga fölé és csak 0,003 Celsius-fokkal maradt el a csúcstartó 2016-os évtől.

Hó viszont volt bőségesen: a globálisan megtapasztalt meleg ellenére az északi félteke hótakarója októberben a 10. legnagyobb kiterjedésű volt az elmúlt 53 év feljegyzései szerint. Észak-Amerikában az idei volt a második legnagyobb kiterjedésű októberi hótakaró.