EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Erődemonstráció februárban – közös orosz-fehérorosz hadgyakorlat

Nagyvilág
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: rosbalt.ru

A Szövetségi Állam biztonságát védve a teljes orosz-fehérorosz védelmi potenciál mozgósítását elgyakorolják az orosz védelmi miniszterhelyettes bejelentése szerint.

Miután az ukrán-ügy miatt elég nagy a feszültség a nyugati világ, valamint Oroszország között, így akár félelmetesnek is titulálhatjuk a Moszkvába akkreditált külföldi katonai attaséknak tett bejelentését Alekszandr Fominnak. Az orosz védelmi miniszterhelyettes ugyanis elárulta, hogy februárban közös hadgyakorlatot tart majd Oroszország és Fehéroroszország.

Fomin elmondta, az orosz és a fehérorosz hadsereg olyan helyzetet fog elgyakorolni februárban, amelyben a két ország teljes katonai potenciálját mozgósítani kell a Szövetségi Állam biztonságának szavatolására. A bejelentett manőverek célja a külső agresszió megakadályozásának és visszaverésének, valamint a terrorizmus elleni küzdelemnek és a Szövetségi Állam érdekvédelmének a gyakorlása lesz.


Az orosz és a fehérorosz hadsereg olyan helyzetet fog elgyakorolni februárban, amelyben a két ország teljes katonai potenciálját mozgósítani kell     Fotó: MTI/MTVA


A tábornok közölte, hogy két ország elnöke decemberben állapodott meg a soron kívüli harckészültségi ellenőrzésről, és az annak keretében február 10-20. között megtartandó Szojuznaja Resimoszty - 2022 (Szövetségi Eltökéltség - 2022) kódnevű hadgyakorlatról. A műveleteket Domanovszk, Gozsszk, Obuz-Lesznovszk, Breszt és Oszipovicsszk gyakorlóterén, valamint a Fehéroroszország más területein fogják megtartani. Igénybe veszik majd Baranovicsi, Luninyec, Lida és Macsuliszkij repülőterét is.

A gyakorlatra Oroszországból két Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer-egységet, tizenkét Szu-35-ös vadászrepülőgépet valamint egy Pancir-Sz légvédelmi és tüzérségi egységet vezényelnek át Fehéroroszországba. A fegyverzet-átcsoportosítás várhatóan február 9-ig tart majd.