393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ennyire még nem volt közel az orosz-ukrán háború! Putyin elismerte a szakadár köztársaságokat!

10perc.hu
2022. 02. 21.

Az orosz elnök tévékamerák előtt együttműködési és barátsági megállapodást írt alá a Kremlben Denisz Pusilinnal, a "Donyecki Népköztársaság" és Leonyid Paszicsnikkal, a "Luhanszki Népköztársaság" vezetőjével.

Úgy tűnik, Vlagyimir Putyin eldöntötte, dűlőre viszi az ukrán-kérdést. Előbb az orosz néphez intézett televíziós beszédében kijelentette, hogy Ukrajna igazából nem is létezett, mindössze Lenin és a kommunisták szüleménye. Mint mondta, ha a bolsevikok által létrehozott Ukrajna valódi "kommunistátlanítást" akar, azt Oroszország meg tudja rendezni.

Az orosz elnök elmondta, hogy a NATO nem reagált Oroszország fő biztonsági garanciaigényeire, egyebek között arra, hogy Ukrajnát ne vegye fel a tagjai közé – az igazság az, hogy ennek az ellenkezőjét sem mondta soha –, és ne telepítsen csapásmérő eszközöket az orosz határok közelébe.


A nap folyamán a szakadárok tüzérségi támadásainak következtében a térség nyolc települése - mintegy 43 ezer lakos - maradt áram, illetve vezetékes vízellátás nélkül     Fotó: rosbalt.ru


Putyin a fentiek miatt végül a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság elismerése mellett döntött. A tévékamerák előtt együttműködési és barátsági megállapodást írt alá a Kremlben Denisz Pusilinnal, a "Donyecki Népköztársaság" és Leonyid Paszicsnikkal, a "Luhanszki Népköztársaság" vezetőjével.

A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin telefonon előzetesen telefonon értesítette Emmanuel Macron francia elnököt és Olaf Scholz német kancellárt, hogy el kívánja ismerni a két ukrajnai szakadár köztársaság függetlenségét. Az orosz államfői hivatal szerint a két nyugat-európai vezető csalódottságának adott hangot, de kifejezte készségét a kapcsolatok fenntartására.

Az orosz elnök felkérte a parlament két házát, hogy támogassa döntését, és ratifikálja a két szerződést. Az orosz törvényhozás erről a tervek szerint kedden fog szavazni.


Az ukrán katonák is pontosan tudják, küszöbön áll a háború   Fotó: rosbalt.ru


Mindeközben már javában dübörögnek a fegyverek a szakadár köztársaságok területein, és immár négy ukrán katona veszítette életét a tűzharcokban a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében. A nap folyamán a szakadárok tüzérségi támadásainak következtében a térség nyolc települése - mintegy 43 ezer lakos - maradt áram, illetve vezetékes vízellátás nélkül.

Vélhetően soha nem állt még ilyen közel a világ ahhoz, hogy kitörjön az orosz-ukrán háború. Putyin döntése mögött az állhat, hogy a húr úgyis addig feszítheti, ameddig csak akarja, a Krím esetében sem történt semmi annak annektálását követően.

Főkép forrása:
rosbalt.ru

További cikkek