392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Engedélyezett kereskedés műszívvel

10perc.hu
2021. 01. 22.
Engedélyezett kereskedés műszívvel

A cég januárban megkezdi a gyártási kapacitásának bővítését, valamint felveszi a kapcsolatot a potenciális vásárlónak tartott klinikákkal.

Történelmi engedélyt adott ki az Európai Unió. A Carmat nevű francia orvostechnológiai cég ugyanis 2020 decemberében megkapta az Európai Gazdasági Térségben értékesített termékek megfelelőségét jelző CE jelölést az általa fejlesztett teljesen mesterséges szívre (TAH) – adta hírül iflscience.com portál. Ez azt jelenti, hogy olyan műszív kerülhet értékesítésre, amelyet legalább átmenetileg megkaphatnak szívátültetésre váró betegek. Az akkumulátora akár négy óráig is bírja egy töltéssel, így több korábbi próbálkozással ellentétben a páciens nincs ágyhoz kötve.

Az engedély egyelőre csak olyan esetekre terjed ki, amelyekben a páciens olyan súlyos kétkamrás szívelégtelenségben szenved, hogy semmilyen kórházi kezeléssel nem gyógyítható, és az eszköz beültetését követő 180 napon belül várhatóan valódi szívet kap. Ugyanakkor a Carmat állítása szerint a műszív akár 5 évig is működhet, ami 230 millió szívverést jelent. A cég januárban megkezdi a gyártási kapacitásának bővítését, valamint felveszi a kapcsolatot a potenciális vásárlónak tartott klinikákkal.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek