393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Előre megyünk, nem hátra – rekordmennyiségű, több mint 8 milliárd tonna szenet használ a világ

10perc.hu
2022. 12. 16.
Előre megyünk, nem hátra – rekordmennyiségű, több mint 8 milliárd tonna szenet használ a világ

A Nemzetközi Energiaügynökség  várakozásai szerint a globális szénfelhasználás 2025-ig a jelenlegi szinten marad, mivel a hagyományos piacokon tapasztalható csökkenést ellensúlyozza a feltörekvő ázsiai gazdaságok továbbra is erős kereslete.

Noha a bolygónk állandó veszélyben van, továbbra is a szén a globális energiarendszer messze legnagyobb energiaforrása. A Nemzetközi Energiaügynökség, az IEA legújabb jelentése szerint a szénfelhasználás 1,2 százalékos idei növekedésével a világ szénfelhasználása az első alkalommal az idén lépi át a 8 milliárd tonnát, és egyben megdönti a 2013-ban felállított korábbi rekordot.

A villamosenergia-termelésben felhasznált szén, ami a szénkereslet legnagyobb hányada, 2022-ben várhatóan valamivel több mint 2 százalékkal fog növekedni. Ezzel szemben az ipari szénfogyasztás várhatóan több mint 1 százalékkal csökken, elsősorban a gazdasági válság közepette visszaeső vas- és acéltermelés miatt.

Az IEA várakozásai szerint a globális szénfelhasználás 2025-ig a jelenlegi szinten marad, mivel a hagyományos piacokon tapasztalható csökkenést ellensúlyozza a feltörekvő ázsiai gazdaságok továbbra is erős kereslete.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek