392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Elkezdődött az ukrán ellentámadás: zajlik véres csata és a hírhamisítás

10perc.hu
2023. 06. 08.
Elkezdődött az ukrán ellentámadás: zajlik véres csata és a hírhamisítás

Ukrajna elkezdte a régóta vár ellentámadását Oroszország ellen, míg az oroszok máris lebuktak, mert a Leopard tankot nem most és nem Zaporizzsja régióban lévő Orihiv város környékén lőtték ki, hanem bizonyíthatóan 2 évvel ezelőtt Szíriában.

Az ABC News és a Washington Post és az ukrán Korreszpondent is megírta, hogy tisztségviselők szerint elkezdődött az ukrán ellentámadás. Két ukrán tisztviselő – köztük egy Volodimir Zelenszkij elnökhöz közel álló forrás – megerősítette az ABC Newsnak, hogy az ukrán ellentámadás aktív szakasza folyamatban van.

A lapok szerint az elmúlt órákban jelentős események zajlottak le. Nagy csata vette kezdetét Délkelet-Ukrajnában, Zaporizzsja nagyvárosától délre. A délkeleti front egyre aktívabb, és vannak meg nem erősített képek és jelentések arról, hogy Ukrajna új, modern, német gyártmányú Leopard 2 tankjai vesznek részt az offenzívában.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter már be is jelentette, hogy az ukrán fegyveres erők mintegy 1500 katonával és 150 páncélozott járművel megkísérelték áttörni az orosz fegyveres erők védelmét Zaporizzsja irányában, de kudarcot vallottak. Sojgu szerint az ukrán 47. gépesített dandár közép-európai idő szerint hajnali fél egykor indította a támadást.


Ukrajna új, modern, német gyártmányú Leopard 2 tankjai vesznek részt az offenzívában     Fotó: BBC


Mint mondta, az orosz erők ezt időben észlelték, és megelőző csapást mértek a másik félre tüzérségi, légi és páncéltörő fegyverekkel, és mind a négy irányban megállították az ellenséget. Sőt, az orosz híroldalak olyan fotókat jelentettek meg, melyeken állítólag az ukránok hadsereg Leopard 2A4 harckocsijainak pusztulása látható.

Orosz források drónról készült felvételeket tettek közzé, amelyek állítólag az ukrán ellentámadásról készültek a Zaporizzsja régióban lévő Orihiv város környékén. A fényképeken két, német gyártmányú Leopard 2A4 harckocsi látható számos lövészpáncélossal, köztük amerikai M113-as gyalogsági harcjárművekkel együtt.



A páncélosokat az orosz tüzérség lőtte, és a képeken az látszik, hogy több jármű is találatot kapott. Moszkvában közölték, hogy eddig már legalább 16 nyugati páncélost megsemmisítettek. A felvételeket közreadó OSINTdefender nevű, szabad hozzáférésű hírszerzésű adatokkal dolgozó portál szerint amennyiben a fotók valódiak, akkor ez lehet az első bizonyítéka annak, hogy az ukránok már bevetették a Leopard 2-es tankokat és azokból el is vesztettek néhányat.

Korábban is tettek hasonló bejelentést az oroszok, melyet videókkal akartak alátámasztani, ám amikor ezeket megvizsgálták, kiderült hamis a hír. Ugyanis a felvételeken harckocsik helyett a helikopterpilóták egy elhagyott John Deere 9000 típusú kombájnt, illetve egyéb mezőgazdasági gépeket lőttek ki.

Ezúttal sincs másként, ugyanis egy másik Twitteren posztoló máris cáfolta a Leopard harckocsik kilövését. A NOELREPORTS azt állítja, hogy legalább az egyik, kilőtt Leopardról készült kép hamisítvány. A fotókon valóban egy kiégett, német gyártmányú tank látszik, csak a felvétel nem most és nem Ukrajnában készült. Azt a Leopard 2A4-est valójában a török hadsereg veszítette el majdnem pontosan két évvel ezelőtt, Szíriában, a kurd felkelőkkel vívott harcokban.



A posztoló mellékelte az eredeti fényképet is, amelyet számítógépes grafikával illesztettek be egy Ukrajnában készült felvételbe. Azon viszont egy orosz harckocsi látható, amelyet páncéltörő rakétával találtak el az ukrán hadsereg 93. dandárjának katonái, még tavaly augusztusban, Holodnij Jar közelében. Ez látható a videón.


Főkép forrása:
Twitter

További cikkek