394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Elkészült az ország poloskatérképe

10perc.hu
2020. 11. 11.

Az elmúlt öt évben vált tömegessé a jelenléte Magyarországon az invazív címeres poloskáknak – most végre itt az országos poloskatérkép.

Évek óta érezzük, hogy lakóhelyeinken egyre inkább tömegessé váltak a poloskák. A Sokk a rovar elnevezésű Facebook oldalt működtető cég most mintegy 14 ezer kitöltött kérdőív segítségével megrajzolta Magyarország poloskatérképét. A felmérésből mindenki számára kitűnik, hogy az elmúlt öt évben hol vált igazán tömegessé az invazív címeres poloskák jelenléte.

Bajomi Dániel, a felmérést végző Bábolna Bio Kft. ügyvezető igazgatója elmondta a cég online sajtótájékoztatóján, ma már nincs olyan térsége az országnak, ahol ne jelentek volna meg az invazív címeres poloskák. A rovarok közül az ázsiai márványpoloska és a zöld vándorpoloska a legelterjedtebb Magyarországon, amelyek nem szívnak vért és nem terjesztenek betegséget az ágyi poloskákkal szemben.

A mintegy 3200 település közül csaknem 1600-ból jelezték a jelenlétüket. A felmérés szerint leginkább a déli megyékben terjedtek el az invazív címeres poloskák. Lakosságarányosan Baranyában a legnagyobb a fertőzöttség, majd Tolna és Békés megyében. A legalacsonyabb számokat Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatja a térkép. Budapest közepesen fertőzöttnek számít, de a kerületek között nagy a szórás, jelentősebb poloska-fertőzöttséget ott tapasztaltak, ahol nagyobb a zöldfelületek aránya. A települések poloskaészlelésének toplistáját Kunfehértó vezeti Harkány és Kiskunhalas előtt. A nagyvárosok közül Miskolc áll az élen.

Főkép forrása:
facebook/sokk a rovar

További cikkek