EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Elhunyt a Scooby-Doo rajzfilmsorozat atyja

Kultúra
10perc.hu/MTI
2 éve
Kiemelt kép: https://www.boomerang-tv.hu

Meghalt 82 éves korában Ken Spears amerikai producer, forgatókönyvíró, vágó, a Scooby-Doo rajzfilmsorozat egyik alkotója.

Nagy veszteség érte az egyetemes kultúrát, ugyanis elhunyt Kevin Spears, a Scooby-Doo rajzfilmsorozat egyik atyja, kitalálója és megvalósítója. Az amerikai producer, forgatókönyvíró, vágó a Lewy-testes demencia egy szövődménye következtében halt meg. A híres és közkedvelt rajzfilmsorozat egyik alkotója sincs már közöttünk, hisz Spears alkotótársa, Joe Ruby idén augusztusban, 87 évesen hunyt el.

Ken Spears Los Angelesben született és nőtt fel. Barátságot kötött William Hanna rajzfilmproducer fiával, később a Hanna-Barbera produkciós cégnél kezdett dolgozni hangmérnökként. Itt ismerkedett meg Joe Rubyval. A Scooby-Doo, merre vagy? 1969-ben indult a Hanna-Barbera produkciójaként a CBS tévécsatornán, ahol 1976-ig futott, számos film és sok újabb sorozat készült a nyomán. Ruby, Spears és Takamoto Ivao rajzolótársuk többféle variációt is kipróbált - volt olyan is, ahol a szereplők rockegyüttesben játszottak -, mielőtt a négy tini, Fred, Diána, Vilma, Bozont és kutyájuk, Scooby-Doo megjelent volna a képernyőn. 1977-ben Spears és Ruby saját stúdiót hoztak létre, számos animációs sorozat - Superman, Alvin és a mókusok - fűződik a nevükhöz.


Kapcsolódó galéria