393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Egyre nő a várólista az egészségügyben – több mint 12 ezren várnak szürkehályog-műtétre

10perc.hu
2023. 01. 04.

A korábbiakhoz képest most jelentősen több beteg vár többek között térd- és csípőprotézis-műtétre, sérvműtétre, szívkatéterezésre, epekőműtétre, mandula-, orrmandulaműtétre vagy prosztataműtétre.

A végeláthatatlan várólisták már régóta problémát jelentenek a magyar egészségügyben, a koronavírus-járvány csak rontott a helyzeten. Az Index szerint közel egy éve már csak az adatok egy része elérhető a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) weboldalán, de az így is látszik, hogy a műtétre váró betegek száma is kimagasló.

A várakozók száma ugyanakkor továbbra is elérhető, a Pénzcentrum pedig ezek alapján készített egy összesítést. Ebből látszik, hogy a korábbiakhoz képest most jelentősen több beteg vár többek között térd- és csípőprotézis-műtétre, sérvműtétre, szívkatéterezésre, epekőműtétre, mandula-, orrmandulaműtétre vagy prosztataműtétre.

A lap által vizsgált beavatkozások közül

  • tizenkét beavatkozás esetében nőtt és 4 esetben csökkent a várakozók száma. 7 műtéttípusnál a 40 százalékot is meghaladja a növekedés
  • a legdrasztikusabb a mandula-, orrmandulaműtétre várók számának növekedése, ami nagyjából egy év alatt 446-ról 1076-ra ment fel
  • még mindig szürkehályog-műtétre várnak a legtöbben, viszont legalább kevesebben, mint tavaly: 12 207-en
  • a csípő- és térdprotézisre várakozók száma tovább nőtt, sérvműtétekre is 46-60 százalékkal többen várnak
  • bár nem sokkal, mégis csökkent a gerincstabilitás, -deformitás műtéteire, nyitott szívműtétre és nőgyógyászati műtétekre várók létszáma a 2022-es adatokhoz képest.
Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek