393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Egyre népszerűbbek a passzívházak

10perc.hu
2020. 11. 20.

Napjainkban az új ingatlanokat építő családok számára értelemszerűen rendkívül fontos, hogy amennyire csak lehet, az épület energiatakarékos legyen.

Ma már Magyarországon is jelentős a szakirodalom a passzívházakról, de ezeket szakemberek írják szakembereknek. Holott egyre népszerűbbek ezek az ingatlanok Magyarországon is, de a családanyák és a családapák nem a fizikát akarják megtanulni, csupán annyit szeretnének elérni, hogy reális költségvetésből jó otthonuk legyen. A passzívházak megtérülése a jövő évben életbe lépő energetikai szabályozások miatt a mostaninál is kiemelkedőbb lesz.


Egyre népszerűbbek ezek a házak Magyarországon is      Fotó: freepik.com



Napjainkban az új ingatlanokat építő családok számára értelemszerűen rendkívül fontos, hogy amennyire csak lehet, az épület energiatakarékos legyen. A piacon számos technológia áll már rendelkezésre, amelyek az épületek energiafogyasztásának csökkentését szolgálják, ugyanakkor egy sincs olyan hatékony, mint amikor az ember passzívházat épít magának.

A passzívházakban nyáron kellemes idő van, akár egy vályogházban, télen pedig minimális energiával be lehet őket fűteni. Nem kell kéményt és klímaberendést beépíteni, a megfelelő hőmérséklet ugyanis árnyékolással illetve egyszerű fűtőberendezéssel könnyen megoldható. Szakemberek abban is segítséget nyújtanak, hogy a lombhullató fákkal, akár egy időben elültetett diófával a nyári kánikulában hogyan árnyékolják az új otthont úgy, hogy télen a benapozás biztosítva legyen.


Amennyire csak lehet, arra törekszik mindenki, hogy az épület energiatakarékos legyen    Fotó: freepik.com


Nem árt tudni, hogy 2021-ben életbe lépő energetikai szabályozás miatt minden új épületnek 25% megújuló energia hányaddal kell rendelkeznie. Egy passzívház esetében egy átlagos napelemtelep nem csak a 25%-ot, hanem gondos méretezés mellett a teljes energiaigényt tudja majd fedezni, így egy passzívház energiaigénye valóban nullára csökkenthető.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek