393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Durva hatalmi harc zajlik az orosz vezetésben – mindez Kijevnek kedvezhet

10perc.hu
2023. 05. 12.
Durva hatalmi harc zajlik az orosz vezetésben – mindez Kijevnek kedvezhet

Putyin az orosz katonai vezetést tartja a kudarcok egyik okának, a kritikái pedig összhangban vannak a Wagner-csoport vezetője által elhangzottakkal.

Indulatos videóban kérte számon az orosz vezetést a kevés lőszerért Jevgenyij Prigozsin. A szakértők szerint az orosz vezetésben jelenleg hatalmi harc folyik, a katonai vezetés és a Wagner-csoport vezetője között, utóbbi vélhetően ezért nem kap elég segítséget. Ez a belső viszály ugyanakkor segítséget jelenthet az ukrán hadseregnek.

Prigozsin nemrég egy újabb videoban trágár szavakkal egy nagyapáról tett említést, ezzel a Novoje Vremja ukrán lap szerint Vlagyimir Putyinra utalt. Kaiser Ferenc úgy látja, jelenleg hatalmi harc zajlik Szergej Sojgu védelmi miniszter, Valerij Geraszimov hadseregtábornok és Prigozsin között.

"Nagyon jól kommunikálja a sikereit, és vélhetőleg ezért nem kap lőszert eleget. Másfelől viszont, amire Prigozsin mutatott rá, hogy az ő, zömmel börtönökből toborzott zsoldosai, sokkal megbízhatóbbak esetenként, mint a regurális haderő. Ám a hatalmi harc kifelé megosztottságot sugallhat, ami megkönnyíti az ukrán hadsereg helyzetét" – mondta az ATV Híradónak Kaiser Ferenc a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.


A szakértők szerint Prigozsin azért nem kap kellő segítséget, mert támadja az orosz katonai vezetést    Fotó: Telegram


Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus elemzője úgy véli, elképzelhető, hogy Putyin az orosz katonai vezetést tartja a kudarcok egyik okának, a kritikái pedig összhangban vannak a Wagner-csoport vezetője által elhangzottakkal.

"Az orosz rendszeren belül Vlagyimir Putyin irányításával egyfajta oszd meg és uralkodj stratégia érvényesül, ahol Vlagyimir Putyin egymással szemben futtat különböző hasonló profilú szervezeteket"- fogalmazott Bendarzsevszkij Anton.

Kis-Benedek József szerint nehéz meghatározni az orosz magánhadsereg létszámát, mert zsoldosaik számos helyen harcolnak. A nemzetközi egyezményekhez való viszonyuk azonban vitatható, ezért több állam, például Nagy-Britannia és Franciaország is terrorszervezetnek nyilvánítaná a Wagner-csoportot.

"Ők nemcsak az ukrán fronton tevékenykednek, hanem számos külföldi országban, elsősorban a Közel-Keleten, és afrikai országban, Maliban például vagy Líbiában is jelen vannak, és olyan helyeken tevékenykednek, ahol a célja az orosz állami vezetésnek az, hogy onnan valamit megszerezzen, vagy az állam érdekeit tudják képviselni" – fejtette ki a szakértő.


Zelenszkij nagy pofont kapott, nem mondhat beszédet az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjén    Fotó: BBC


Ám ahelyett, hogy Volodimir Zelenszkij mindezt a maga javára fordítaná, most kénytelen a sebeit nyalogatni. Ugyanis olyan helyről kapott pofont, ahonnan végképpp nem várta volna. Elutasította az elnök kérését az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), így nem mondhat beszédet az Eurovíziós Dalfesztivál hétvégi döntőjén.

A versenyt idén az Egyesült Királyságban rendezik meg a BBC közreműködésével, méghozzá Ukrajna helyett, ugyanis a tavalyi versenyen a háború sújtotta nemzet képviselője győzött Torinóban, ám a harcok miatt nem tudta a rendezés jogát az ország vállalni - írja a 24.hu. Ezért a versenynek Liverpool ad otthont.

"Az Eurovíziós Dalfesztivál egy nemzetközi szórakoztató műsor, amelyet szigorú szabályok és elvek szabályoznak. Ezek részeként a verseny egyik sarokköve az esemény politikamentes jellege. Ez az elv tiltja, hogy a verseny részeként politikai kijelentéseket lehessen tenni" – közölte a szövetség.

Főkép forrása:
TASSZ

További cikkek