393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Dúl a gyártók háborúja! Kóla vagy energiaital – mondd, te melyiket fogyasztod?

10perc.hu
2023. 01. 19.
Dúl a gyártók háborúja! Kóla vagy energiaital – mondd, te melyiket fogyasztod?

A gigacégek háborút vívnak a vásárlókért, akik csak kapkodják a fejüket egyik és másik információ hallatán.

Örök kérdés, mely újra és újra felbukkan: energiaitalt vagy kólát igyon a gyerek, vagy akár igyunk mi magunk? Melyik tesz kedvezőtlenebb hatásokat a szervezetre, egyáltalán: károsabb-e egyik, mint a másik? De miért károsabb egy energiaital, mint egy üdítő?

Szakemberek szerint egy liter kólában több cukor van, mint egy liter energiaitalban, ráadásul kólából egy-egy alkalommal vagy napi szinten sokkal többet iszik egy fiatal. Mindezt erősíti az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal 66 531 emberen végzett kutatása is, mely kimutatta egy egészséges felnőtt ember biztonsággal megihat naponta 5 doboz (250ml) energiaitalt anélkül, hogy annak káros hatása lenne.


Az energiaitalok fogyasztását csak egészséges felnőtteknek ajánlják     Fotó: Pixabay


Mindenki a gyerekeket szeretné „védeni” az energiaitaloktól. Az energiaitalokban pedig a cukor és a koffein a „mumus”– mivel ezektől felpörögnek, illetve elhíznak a gyerekek. Adódik a kérdés – miért is nem védjük ugyanígy a gyerekeinket a kóláktól - amely családbarátként van reklámozva és tízszer több fogy belőle.

Egy liter kólában pont annyi koffein van, mint egy (250ml) doboz energiaitalban vagy egy csésze presszókávéban. Itt ugyanaz a helyzet: kávéból és energiaitalból összesen nem isznak annyit a gyerekek, mint kólából – írta a Blikk.

Az Energiaital Szövetség nyíltan hirdeti: gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz. Sem kávé, sem energiaital, sem kóla. Szerintük ez a felelősségteljes viselkedés és kommunikáció elvárható lenne minden olyan gyártótól, amelynek üdítőitalában cukor es koffein található.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek